ΚΥΠΡΟΣ

ΕU Observer: Σκάνδαλο το συμβόλαιο ΚΤ Κύπρου με Alvarez & Marsal

ΕU Observer: Σκάνδαλο το συμβόλαιο ΚΤ Κύπρου με Alvarez & Marsal

Στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Euobserver είναι η Κύπρος. Το δημοσίευμα, επικεντρώνεται στην πρόσληψη των Alvarez & Marsal από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς και τις λεπτομέρειες του συμβολαίου το οποίο χαρακτηρίζει σκανδαλώδη.

Το ερώτημα που θέτει το εν λόγω δημοσίευμα, είναι: Πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η έρευνα των Alvarez & Marsal για τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, όταν ο εν λόγω οίκος θα έπαιρνε μπόνους και ποσοστό επί του τελικού ποσού που θα κατέλειγε;

Συνολικά οι απολαβές του οίκου για το έργο του στην Κύπρο σύμφωνα με την EUObserver, φτάνουν τα 6,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκ. αφορούσαν την αξιολόγηση της κατάστασης της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, κάτι για το οποίο, ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε επιλεχθεί. Για αυτό το έργο πήρε άλλες 250.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει και το 2013.

«Τον Δεκέμβριο του 2012, και ενώ η Κύπρος έδινε τη μάχη για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ο Πανίκος Δημητριάδης, έβαλε την Alvarez & Marsal, στη λίστα με τις υποψήφιες εταιρείες και για άλλα συμβόλαια. Το έκανε παρόλο που το ΔΣ της ΚΤ το απέρριψε επειδή υπήρχαν συγκρουούμενα συμφέροντα σε σχέση με την αξιολόγηση των τραπεζών», αναφέρει το δημοσίευμα χαρακτηριστικά.

Στις αρχές του 2013, αναφέρει το άρθρο, οι A&S, πήραν άλλες 960.000 ευρώ για την ανάλυση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Είσπραξαν επίσης 2,7 εκ. για τη βοήθεια που παρείχαν για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και την συγχώνευση της με την Λαϊκή Τράπεζα.

Το δημοσίευμα εξηγεί επίσης ότι οι εν λόγω οίκοι, δηλαδή οι Alvarez & Marsal, η BlackRock, οι OliverWyman και η Pimco, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διασώσεις που έγιναν στην ευρωζώνη και σε όλες τις περιπτώσεις οι αποφάσεις που πάρθηκαν, ενέπλεκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους φορολογούμενους των χωρών. Συνολικά, υποστηρίζει η EUObserver, χρέωσαν τους φορολογούμενους της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, Πορτογαλλίας και της Ισπανίας με πάνω από 80 εκ. ευρώ.

πηγη ΣΙΓΜΑ