ΚΥΠΡΟΣ

Διάβημα Κύπρου για τη συνάντηση Ντάουνερ–Νταβούτογλου στα κατεxόμενα

Διάβημα Κύπρου για τη συνάντηση Ντάουνερ–Νταβούτογλου στα κατεxόμενα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στην λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν οδηγιών του Κυπρίου προέδρου, έκανε αυστηρό διάβημα προς την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπαντεχάϊμ δια του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, πρέσβη Τάσου Τζιωνή.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για τη διενέργεια ανάλογου διαβήματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των ΗΕ στη Νέα Υόρκη. Με τα διαβήματά της προς τον ΟΗΕ η κυπριακή κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εκφράζει –σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση– την «έντονη απογοήτευση και τη βαθύτατη δυσαρέσκειά» της για τη συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την 14η Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, και μάλιστα στην αποκαλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας.

Στα διαβήματα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται «η σοβαρότητα της εκ μέρους του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550(1984), που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των ΗΕ». Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ενέργεια Ντάουνερ έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού και ότι, «ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Κυπρίου προέδρου».

Επίσης, ενημερώνονται οι αποδέκτες των διαβημάτων ότι η ενέργεια του κ. Ντάουνερ και οι συνέπειες της επί των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Το «μέγα λάθος» του Ντάουνερ