ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Να συνεχισθεί η προσπάθεια για κοινή δήλωση για Κυπριακό

Βρετανία: Να συνεχισθεί η προσπάθεια για κοινή δήλωση για Κυπριακό

Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Μάθιου Κιντ δήλωσε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές σε μια κοινή διακήρυξη.

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση του κυρίου Κιντ με το γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για το Κυπριακό.

Ο Μάθιου Κιντ είπε ότι θα απαιτηθεί περισσότερο χρόνο και είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια να φθάσουμε στο σημείο που όλοι θέλουμε.

Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι να είμαστε ήρεμοι, να προσπαθούμε και να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν αρκετά δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν χειρισμού από τις δύο πλευρές χαρακτηρίζοντας χρήσιμο να έχουν υπόψη ότι εάν υπάρξει συμφωνία στις προσπάθειες, θα είναι υποβοηθητική και για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κυριαρχίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούν να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές. Είναι, είπε, κάτι που πρέπει να γίνει και αν γίνει με την έναρξη συνομιλιών είναι καλύτερα.

Ο Μάθιου Κιντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και οι δυο πλευρές προσπαθούν σκληρά και ευχήθηκε να τα καταφέρουν.

Σε χωριστές δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα εκτιμά ότι τα πράγματα μπήκαν σε μια διαδικασία που δεν οδηγεί πουθενά.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των δύο πλευρών 40 προσχέδια για το κοινό ανακοινωθέν, με τα οποία, όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζεται η βάση των διαπραγματεύσεων, αλλά τα πράγματα είναι και πολύ πίσω, σε σχέση με τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ.

Γι αυτό, τόνισε, είπαμε στον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποφασίσει πώς θέλει να προχωρήσει και στη βάση των αποφάσεών του, θα κρίνουμε πώς θα χειριστούμε τα ζητήματα.

Επανέλαβε ότι υπάρχει σύγχυση κατά πόσο η τελευταία αντιπρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς απαντά σε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, ή σε πρόταση της τουρκικής πλευράς την οποία υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, και την προώθησαν στη δική μας πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, ανέφερε ότι δημιούργησε αρνητικό κλίμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι θα κατέβαλε προσπάθεια να το ανασκευάσει.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ