ΚΥΠΡΟΣ

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι η ε/κ πλευρά έχει εισέλθει σε μια διαδικασία η οποία δεν οδηγεί πουθενά, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση με τις προσπάθειες έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Μάθιου Κιντ, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, και κληθείς να σχολιάσει την αντιπρόταση της ε/κ πλευράς στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η εκτίμηση μας είναι πως έχουμε μπει σε μια διαδικασία η οποία δεν οδηγεί πουθενά».

«Έχουν ανταλλαγεί 40 περίπου προσχέδια μέχρι στιγμής και όχι απλά και μόνο δεν έχει ξεκαθαρίσει η βάση, όπως αρχικά ήθελε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά αντιθέτως βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να αποφασίσει για το πώς θέλει να προχωρήσει, να μας ενημερώσει και στη βάση των αποφάσεων που θα λάβει θα αποφασίσουμε και εμείς πώς θα χειριστούμε τα ζητήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης, ανέφερε ότι «έχω πει ότι είναι πίσω από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και τις συγκλίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κυριαρχίας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επανέλαβε ότι «εκείνος που θα πρέπει να αποφασίσει είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς από την έναρξη αυτής της διαδικασίας είχαμε διαφωνήσει. Ο Πρόεδρος προχώρησε με την υποστήριξη των άλλων πολιτικών κομμάτων. Εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο. Τους το είχαμε πει από την αρχή ότι εδώ θα καταλήγαμε. Οπόταν πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του ο Πρόεδρος, να μας ενημερώσει ποίες είναι αυτές και θα τοποθετηθούμε».

«Εάν αποφασίσει να πάει στο διάλογο εμείς θα τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τις όποιες ασάφειες υπάρχουν μέσα στο κείμενο το οποίο είναι αυτή τη στιγμή μπροστά του», είπε.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί του μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ για να τον ενημερώσει, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

Όσον αφορά τη συνάντηση του με τον Ύπατο αρμοστής της Βρετανίας, είπε ότι ο ίδιος ο Μάθιου Κιντ είχε ζητήσει αυτή τη συνάντηση πριν από μερικές μέρες. «Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ήθελε να μάθει ποίες είναι οι θέσεις του ΑΚΕΛ, πώς βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται» κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

ΠΗΓΗ ikypros