ΚΥΠΡΟΣ

Παραδόθηκε η έκθεση Ερευνητικής για αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών

Παραδόθηκε η έκθεση Ερευνητικής για αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών

Πριν τη λήξη των όρων εντολής της παραδόθηκε σήμερα το πρωί στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα η έκθεση, περίπου 300 σελίδων, της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με τη διερεύνηση καταγγελιών που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Παραδίδοντας στον κ. Τσιόλα τον φάκελο, στον οποίο περιλαμβανόταν το κείμενο της έκθεσης και τα παραρτήματα της τόσο σε έντυπη όσο και ηλεκτρονική μορφή, η Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής και πρώην ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελεονώρα Νικολαϊδου είπε ότι με την παράδοση της ομόφωνης έκθεσης, το έργο της Επιτροπής έχει συμπληρωθεί και "εναπόκειται πλέον στους αρμόδιους πως θα το χρησιμοποιήσουν".

Πριν την επίδοση της στον κ. Τσιόλα, η Ερευνητική Επιτροπή μετέβη στο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας όπου παρέδωσε τη έκθεση, σύμφωνα με την κ. Νικολαϊδου, και στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστας Κληρίδη.

Αναφέροντας ότι η έκθεση είναι περίπου 300 σελίδες συν τα παραρτήματα της, η κ. Νικολαϊδου είπε ότι υπάρχει αρκετό το υλικό που πρέπει να μελετηθεί και στο οποίο περιλαμβάνεται "όση μαρτυρία ήρθε ενώπιον της Επιτροπής".

Ερωτηθείς κατά πόσον θα δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της έκθεσης, η κ. Νικολαϊδου είπε ότι σύμφωνα με το νόμο, η δημοσιοποίηση της έκθεσης γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον Γενικό Εισαγγελέα και πρόσθεσε πως "αναμένεται η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσον ενδείκνυται η δημοσιοποίηση της".

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο κ. Τσιόλας ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη της Επιτροπής για τη σκληρή δουλειά που έχουν επιτελέσει, σημειώνοντας ότι η Ερευνητική Επιτροπή έχει βάλει και αυτή "το λιθαράκι της στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για εμπέδωση της Δημοκρατίας και της ισονομίας".

Ανέφερε επίσης ότι το πόρισμα θα το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την άφιξη του στην Κύπρο και θα το θέσει υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την επόμενη συνεδρία του Σώματος για να το μελετήσει.

Τα άλλα δύο μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ο πρώην Διευθυντής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Θάσος Νεοκλέους και η Α΄ Εκτελεστική Μηχανικός στο Τμήμα Δημοσίων Έργων Στάλω Αριστείδου.

Τα μέλη της Επιτροπής ορκίστηκαν ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στις 26 Ιουνίου του 2013.