ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Τέρμα η ανοχή προς την Τουρκία

Ομήρου: Τέρμα η ανοχή προς την Τουρκία

Η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ σ’ ότι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας παράνομων μεταναστών, συνιστά αφόρητη πρόκληση όχι μόνο προς την Κύπρο, δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ανέφερε επίσης πως αποτελεί καθήκον της ΕΕ και της Επιτροπής να υποχρεώσει την Τουρκία να εφαρμόσει αυτή την συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία σημείωσε ο κ. Ομήρου, με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών - που θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ- με την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία παρά την υποχρέωση που έχει ήδη από το 2005 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στην βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και των αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σ’ αυτή την νέα πρόκληση της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ ikypros