ΚΥΠΡΟΣ

Οι αυτοκτονίες στις φυλακές απασχολούν τη Κύπρο

Οι αυτοκτονίες στις φυλακές απασχολούν τη Κύπρο

Τη λήψη μέτρων, κάποια από τα οποία θα εφαρμοστούν και εντός του τρέχοντος μηνός, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοκτονιών στις Κεντρικές Φυλακές συζήτησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου.

Ο Υπουργός και η Επίτροπος συζήτησαν το θέμα με αφορμή την τελευταία αυτοκτονία νεαρού αλλοδαπού στις φυλακές και τη σύσκεψη που είχε ο Υπουργός με τη Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει ειδική αξιολόγηση για το ζήτημα και δεν λήφθηκαν μέτρα για διορθωτικές παρεμβάσεις, ούτε και γινόταν συστηματική παρακολούθηση. Χαρακτήρισε μεμονωμένα τα μέτρα που λήφθηκαν, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης σε συνδρομή και συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, περιλαμβανομένης και της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Υπουργός μίλησε ακόμη για την ανάγκη να υπάρξει ψυχιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή με κατά περιόδους αξιολόγηση από ομάδα με τη συμμετοχή ψυχιάτρων του Υπουργείου Υγείας αλλά και τη συνεργασία της Διεύθυνσης και των αξιωματικών των φυλακών καθώς και την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης από επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Εργασίας.