ΚΥΠΡΟΣ

Νέες προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν στο Κυπριακό

Νέες προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν στο Κυπριακό

Νέες εντατικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στο κείμενο κοινής διακήρυξης που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, σηματοδοτούν η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μεθαύριο Τετάρτη και η επιστροφή στην Κύπρο, στο τέλος της εβδομάδας, του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα βρίσκεται η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και εισηγήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για νέα τακτική εν όψει της αρνητικής στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Σήμερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με δηλώσεις του, επιχείρησε να επιρρίψει στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι απέρριψε τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων, που όπως ανέφερε, ετοιμάστηκαν σε μια προσπάθεια επίδειξης ευελιξίας.

Είπε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τη θέληση είναι δυνατόν το Κυπριακό να λυθεί σε τρεις μήνες.

Μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατήγγειλε με σημερινές δηλώσεις του την Τουρκία ότι παρακωλύει την εξεύρεση ειρηνικής λύσης με τη συνέχιση της κατοχής για 40 χρόνια.

Τόνισε ότι η αρνητική στάση της Τουρκίας παρεμποδίζει την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέψει σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν ειρηνικά σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.