ΚΥΠΡΟΣ

Δραματική έκκληση Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Δραματική έκκληση Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Απόρριψη νέου σχεδίου θα σημάνει οριστική διχοτόμηση του νησιού, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – Απογοητευμένος από τη στάση Ντάουνερ και Κομισιόν

Με προβληματισμό και ανησυχία για τη στάση των μεσολαβητών, αλλά και της Κομισιόν και τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, εμφανίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα επισκεφτεί την Τρίτη το Λονδίνο για συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μάλιστα, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους, ότι απόρριψη νέου σχεδίου λύσης θα σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, πράγμα, επεσήμανε, το οποίο ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα δίνουν προοπτική και ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά από την αρχή, ώστε οι συνομιλίες να εδράζονται σε κοινή βάση.

Τόνισε, δε, με νόημα, ότι δεν πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες, επειδή ασκούνται πιέσεις ή γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε απογοήτευση από την στάση των μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει η αντικειμενικότητα και η βοήθεια που ανέμενε.

Επεσήμανε ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε πολλές φορές τον κύριο Ντάουνερ, αλλά, πρόσθεσε «σήμερα βιώνει καταστάσεις που τον δυσαρεστούν και δεν είναι υποβοηθητικές, για την επίτευξη του στόχου για λύση, το συντομότερο, του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι ανέμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από την Κομισιόν.

kypros

Μάθιου Κιντ: Νωρίς να γίνεται λόγος για αδιέξοδο

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Μάθιου Κιντ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για αδιέξοδο.
Έγινε, είπε, πολλή δουλειά στη διάρκεια του φθινοπώρου και καλύφθηκε σημαντικό έδαφος. Πρόκειται, πρόσθεσε, για τα τελευταία στάδια μιας διαδικασίας, τα οποία φαίνεται να είναι τα δυσκολότερα και τα πιο πιεστικά. Όσον αφορά τους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποθεμάτων ο Μάθιου Κιντ αναφέρθηκε στην πιθανότητα παροχής τεχνογνωσίας από βρετανικής πλευράς.

Στη Βρετανία για συνομιλίες

Στο μεταξύ, στο Λονδίνο μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπου θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους για Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία και συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον υφυπουργό προεδρίας.

Διαβάστε επίσης:

«Κρίσιμος» ο Ιανουάριος για το Κυπριακό

Στην έδρα του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για Κυπριακό

Κυπριακό: Επιστολή Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ προς άρση του αδιεξόδου