ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Oι Ελληνοκύπριοι παίζουν παιχνίδι τακτικής

Έρογλου: Oι Ελληνοκύπριοι παίζουν παιχνίδι τακτικής

Ηγέτη διεθνούς κύρους και δημόσιο άντρα που θα έχει μια εξαίρετη θέση πάντοτε στην καρδιά τους χαρακτηρίζει τον Ραούφ Ντενκτάς το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο οποίος υπερασπίστηκε με μεγάλη ανιδιοτέλεια και ικανότητα σε όλη του τη ζωή τον αγώνα των Τουρκοκύπριων για ύπαρξη και ελευθερία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου εκδόθηκε με αφορμή την δεύτερη επέτειο από τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Τ/κ, επισημαίνοντας την αρμονία απόψεων και συνεργασία που είχε ο εκλιπών με την τουρκική ηγεσία. Προστίθεται δε ότι μέχρι να εξευρεθεί μια δίκαιη και μόνη λύση και η Κύπρος γίνει μέρος ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή «υποκλινόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην ιερή του ανάμνηση για μια ακόμη φορά».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι οι Τ/κ στο σημείο που βρισκόμαστε θα πρέπει να κάνουν σωστές αξιολογήσεις, τι θέλουν, πού έχουν στόχο να φτάσουν και φτάνοντας στη μέγιστη ενότητα πρέπει να τα πουν αυτά στους συνομιλητές τους. Το τι θέλουν οι Ε/κ, πρόσθεσε, και οι προθέσεις τους είναι εκεί. «Θα τους τα δώσουμε αυτά; Επειδή υπάρχουν τα προβλήματά μας θα γυρίσουμε στην κατάσταση πριν το 1974;».

«Οι Ε/κ έχουν τουλάχιστον ίσα προβλήματα με μας, αλλά δεν παρεκκλίνουν ούτε ένα εκατοστό από τους στόχους τους». Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, η τ/κ πλευρά κατέθεσε την πρότασή της με τρόπο που συνάδει με τις απόψεις των ΗΕ, την στήριξη της Τουρκίας και υπό των φως των απόψεων της «εξουσίας» και της «αντιπολίτευσης» στα κατεχόμενα.

Τώρα, είπε, οι Ε/κ παίζουν άλλο παιχνίδι τακτικής λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ μια επιστολή με την οποία προτείνει μια σύντομη κοινή δήλωση που περιλαμβάνει μόνο τις επιθυμίες της ε/κ πλευράς και ΜΟΕ που είναι προς όφελος μόνο των Ε/κ. Υποστήριξε δε ότι στόχος των Ε/κ είναι να μην υπάρξει λύση εντός του 2014. «Στόχος τους να μας διαχωρίζουν, να μας κάνουν κομμάτια, να μας αιφνιδιάσουν».

Διερωτήθηκε δε πόσο θα συνεχίσουν χωρίς να θέτουν τέρμα στα παιχνίδια της ε/κ πλευράς, πότε θα αντιληφθούν ότι οι Ε/κ δεν είναι ειλικρινείς και δεν λαμβάνουν υπόψην τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/κ κάνοντας λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο που εκπροσωπούν τους λαούς τους με ισότητα και κυριαρχία. «Λέγοντας αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε συμφωνία. Δεν είμαστε εναντίον της κυριαρχίας των Ε/κ, γιατί αυτοί είναι ενάντια στη δική μας; Αυτό πρέπει να το αναρωτηθεί ο καθένας». Ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει οι εγγυήσεις του 1960 να παραμείνουν υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει σχετική απόφαση κατά πλειοψηφία από την «βουλή».

Διαβάστε επίσης

Ερογλου: Τα δύο ιστορικά λάθη για το Κυπριακό