ΚΥΠΡΟΣ

Μπαν κι Μουν για Κυπριακό: Eπιδιώκουμε το διεθνές ενδιαφέρον

Μπαν κι Μουν για Κυπριακό: Eπιδιώκουμε το διεθνές ενδιαφέρον

Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάληξη σε κοινή διακήρυξη για να επαναληφθούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν σε απαντητική του επιστολή προς τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Την επιστολή διάβασε, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο κ. Αναστασιάδης στη χθεσινή ολοήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή, είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά η διαβούλευση γίνεται μόνο με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις, ακόμα και για εκείνες που γίνονται σε άτυπη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη πρόταση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή της μίας κυριαρχίας, η οποία όμως είχε και μια προϋπόθεση. Συγκεκριμένα, ο κ. Κένινγκ ανέφερε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αποδεχθεί τη μία κυριαρχία, υπό τον όρο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχτούν τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων.

Αυτό όμως, όπως διαφάνηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι αποδεκτό ούτε και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.