ΚΥΠΡΟΣ

Φορολογητέα η σύνταξη χηρείας στην Κύπρο

Φορολογητέα η σύνταξη χηρείας στην Κύπρο

Νομοσχέδιο για κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των συντάξεων χηρείας, συζήτησε επίσης η Επιτροπή Οικονομικών.

Με βάση το νομοσχέδιο η σύνταξη χηρείας θα υπόκειται στο εξής σε φορολογία αναλόγως του ύψους των απολαβών και των φορολογικών συντελεστών. Όπως ειπώθηκε στο Βουλή πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί μέρος μιας γενικότερης ορθολογιστικής προσέγγισης των επιδομάτων και πρόκειται για μέτρο πέραν του μνημονίου.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ εξέφρασε τη συμφωνία της Ομοσπονδίας με την τροποποίηση, αφού όπως είπε, χρειάζεται μεγαλύτερη στόχευση των εισοδημάτων, και πρέπει να εξεταστεί το θέμα των διπλών συντάξεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η σύνταξη χηρείας όπως τους εξήγησε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αφού, κατά κανόνα οι συντάξεις φορολογούνται. Πρόσθεσε ότι ο γενικός κανόνας είναι ότι όλες οι συντάξεις θα πρέπει να φορολογούνται με εξαίρεση τα εφάπαξ. Ζητήθηκε είπε από το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, να ενημερώσει ποιά η πρακτική που ακολουθείται έτσι ώστε να εφαρμόζεται μια γενικότερη αρχή σε όλα τα παρόμοια συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι υπήρχε το αντιφατικό ενώ όσο έπαιρνε τη σύνταξη ο δικαιούχος να φορολογείται, όταν την έπαιρνε η χήρα του να ενέπιπτε στο αφορολόγητο. Αυτό είπε, αλλάζει σήμερα.