ΚΥΠΡΟΣ

Διορισμό διακεκριμένου Ευρωπαίου για το Κυπριακό, ζητεί ο Σβόμποντα

Διορισμό διακεκριμένου Ευρωπαίου για το Κυπριακό, ζητεί ο Σβόμποντα

Ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, με εντολή της ΕΕ, θα εμπλακεί πιο ενεργά για προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Σβόμποντα έγινε μάλιστα δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει για τον σκοπό αυτό να διοριστεί από την ΕΕ, μια διακεκριμένη προσωπικότητα.

Σε ερώτηση για την πολιτική της τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Σβόμποντα απάντησε ότι η τρόικα θέτει τις απαιτήσεις της κατά τρόπο που μπορεί να πει κάποιος ότι «υπάρχει ήδη μια κατοχή στην Κύπρο, η τουρκική, και δεν χρειάζεται άλλη». Υποστήριξε ότι, η τρόικα πρέπει να καταργηθεί και το θέμα θα συζητηθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Σβόμποντα ανέφερε ότι με τον κ. Αναστασιάδη συζήτησε και το θέμα των ευρωεκλογών. Σχετικά, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν πολύ υποβοηθητικό, αν οι Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές. Επίσης, είπε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα να έρθουν παρατηρητές για τις εκλογές για να διαβεβαιώσουν τους Τουρκοκύπριους ότι όλα βαίνουν καλώς.

Διαβάστε επίσης

Ταλάτ: Εάν ο Έρογλου λύσει το Κυπριακό, θα τον στηρίξω