ΚΥΠΡΟΣ

Διάβημα Λευκωσίας προς ΗΕ για τις αναφορές του ΓΓ

Διάβημα Λευκωσίας προς ΗΕ για τις αναφορές του ΓΓ

Σε διάβημα προς το Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία δια του Μονίμου Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, για αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στο Κυπριακό, που έγιναν το Σάββατο στο Μόναχο στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για την Ασφάλεια.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, το διάβημα γίνεται αφενός για τον αβάσιμο ισχυρισμό του ΓΓ ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών πράγμα - όπως τόνισε - που δεν ισχύει καθότι οι συνομιλίες διακόπηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ως αντίδραση για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου για την αναφορά του ΓΓ σε εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

«Έχω από χτες το βράδυ συνεννοηθεί με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ να προβεί σε έντονο διάβημα στο Γραφείο του ΓΓ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε πως «είναι αβάσιμο να ισχυρίζεται (ο ΓΓ) ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών» καθώς - όπως υπογράμμισε - «οι συνομιλίες διακόπηκαν από τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου 8 μήνες πριν από τις εκλογές και με δικαιολογία και διαμαρτυρία του ιδίου για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο».

Ο ΥΠΕΞ παρέπεμψε και στις, κατά τον εν λόγω χρόνο, δηλώσεις του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι ήταν πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

«Δεύτερο», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, «θα γίνει διάβημα για την αναφορά του (ΓΓ) σε εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

«Διερωτώμαι πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας Γενικός Γραμματέας για να γνωρίζει ποια είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς να πει πού αποδίδει αυτή τη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως αυτά τα θέματα να μην είναι ξεκαθαρισμένα στον ΓΓ, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θέλει να πιστεύει πως αυτές οι αναφορές έγιναν σκόπιμα.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα θέματα πιθανόν να μην είναι ξεκαθαρισμένα στον ίδιο όσο ξεκαθαρισμένα είναι σε όσους ασχολούνται άμεσα με τα της Κύπρου. Οφείλουμε να δεχθούμε ότι ο ΓΓ ασχολείται με πολύ σοβαρά θέματα αυτής της στιγμής, επομένως, αν έδινε λίγη παραπάνω προσοχή θα απέφευγε τα λάθη. Δεν πιστεύω ότι έγιναν (οι αναφορές αυτές) εξ επί τούτου», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών.