ΚΥΠΡΟΣ

Νούλαντ: Αποφασισμένοι Αναστασιάδης-Έρογλου

Νούλαντ: Αποφασισμένοι Αναστασιάδης-Έρογλου

«Οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συμφωνία για μια Κοινή Δήλωση» δήλωσε η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, μετά τις συναντήσεις της στην Κύπρο, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κα Νούλαντ χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντηση που είχε χθες στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Όπως επισημαίνεται, η κα Νούλαντ ανέφερε:

«Θέλω να τους ευχαριστήσω για τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συζητήσω μια σειρά από διμερή θέματα, συμπεριλαμβανομένων βημάτων που μπορούν να ακολουθήσουμε για την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων και την επέκταση του εμπορίου και των επενδύσεων, που αποτελούν μέρος των διμερών σχέσεών μας».

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία, τόνισε:

«Είχα εξαιρετικές συζητήσεις σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Έρογλου. Είμαι πεπεισμένη, μετά από αυτές τις συζητήσεις, ότι ο κάθε ηγέτης έχει δεσμευτεί προσωπικά να επιτύχει πραγματική πρόοδο στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, η οποία θα δώσει σε όλους τους ανθρώπους της Κύπρου νέα εμπιστοσύνη και ελπίδα στις προοπτικές για μια διευθέτηση».

Τέλος, η κα Νούλαντ υπογράμμισε:

«Οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συμφωνία για μια Κοινή Δήλωση, η οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές που θα ενθαρρύνουν την ανανέωση εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε λύση. Τους διαβεβαίωσα για τη σθεναρή υποστήριξη του προέδρου (Μπαράκ) Ομπάμα και του αμερικανικού λαού, καθώς αξιοποιούν αυτή την ευκαιρία, όπως επίσης και για τη συνεχή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για ενεργό συμμετοχή τους, καθώς κάνουν (οι δυο ηγέτες) γενναία βήματα για να υπάρξει συμφιλίωση και να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού και να φέρουν ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους της Κύπρου».