ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης-Ερογλου: Η ώρα του Κυπριακού

Αναστασιάδης-Ερογλου: Η ώρα του Κυπριακού

Άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη - Έρογλου στο κτήριο της διοίκησης των ΗΕ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Πρώτος έφθασε ο Τ/Κ ηγέτης και λίγα λεπτά αργότερα ο Πρόεδρος της ΚΔ Νικος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση των δύο ηγετών σηματοδοτεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η συνάντηση αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και θα διαρκέσει μία ώρα. Από αυτή θα απουσιάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος φέρεται να τερματίζει την αποστολή του και τη θέση του θα αναλάβει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Τον πρόεδρο συνοδεύουν οι έξι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με συνεργάτες τους. Ο Ντερβίς Έρογλου συνοδεύεται επίσης από 6 συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο νέος διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Κουτρέτ Οζερσάι και διερμηνέα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κα Μπάτενχαϊμ θα αναγνώσει, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, το κοινό Ανακοινωθέν. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις.

Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους συναντήσεων. Επίσης θα προετοιμαστούν και οι αποστολές των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα. Δηλαδή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Κουτρέτ Οζερσάι στην Αθήνα.

katexomena kypros

Aναμένονται δηλώσεις απο Μπαν Κι Μουν και Ντάουνερ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν αναμένεται να εκδώσει γραπτή δήλωση μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερολου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Δήλωση αναμένεται να εκδοθεί, μετά τη συνάντηση, και από πλευράς του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ως γνωστό δεν παρίσταται στη σημερινή συνάντηση.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Ολόκληρο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό

Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Κοντά σε συμφωνία κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό