ΚΥΠΡΟΣ

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο του ΕΛΚ

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο του ΕΛΚ

Tην ικανοποίησή του για τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος στην οποία κατέληξαν οι ηγεσίες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζοζέφ Ντολ μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΛΚ, ο κ. Ντολ τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται πως η επανενωμένη Κύπρος θα έχει ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια. Οι αναφορές αυτές διασφαλίζουν τη συνέχεια της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ και το κοινό ανακοινωθέν διασφαλίζει επίσης τον σεβασμό προς τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, σημειώνει ο Ζοζέφ Ντολ. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ αναφέρει ακόμη ότι η πολιτική ομάδα του τάσσεται υπέρ ενός ενισχυμένου ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με πιο αναβαθμισμένο και ουσιαστικό τρόπο. Ο Ζοζέφ Ντολ εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου, καθώς -όπως τονίζει- μια επανενωμένη Κύπρος θα αποφέρει διαρκή ειρήνη και ευημερία για τον λαό, σταθερότητα στην περιοχή, ενεργειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει την ΕΕ, συνολικά.

Ο Ζοζέφ Ντολ αναφέρεται επίσης στις «ανεξάντλητες προσπάθειες» και την ισχυρή δέσμευση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ υπογραμμίζει ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει την πλήρη στήριξή του σε αυτήν τη δύσκολη αποστολή και απευθύνει έκκληση προς τον κ. Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να σταθούν στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη.