ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Έτοιμος να συζητήσει το μέλλον των Βαρωσίων

Έρογλου: Έτοιμος να συζητήσει το μέλλον των Βαρωσίων

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν σε ειλικρινές κλίμα.

Πρόσθεσε ότι με το κοινό ανακοινωθέν δεν δίνεται η λύση, αλλά αυτή θα εξερευθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Σημείωσε ότι με το κείμενο αυτό υπάρχει εγγύηση ότι καμιά πλευρά δεν θα μπορεί μονομερώς να αλλάξει τη νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το μέλλον του Βαρωσιού (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου) και ότι «θα απαντήσει με τη δική της πρόταση σε ενδεχόμενη πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς». Επίσης, είπε ότι πριν από λίγο καιρό ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Λευκωσία ενημέρωσε τον ίδιο για τη μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραήλ- Κύπρου.

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε στο παρελθόν παρόμοιες ασκήσεις και με την Τουρκία», πρόσθεσε κ. Έρογλου.

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα, πριν από 55 χρόνια στη Ζυρίχη, οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ατνάν Μεντερές είχαν μονογραφήσει τη Συμφωνία για τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Μπαρόζο-Ρομπάι: H Κομισιόν στηρίζει τις διαπραγματεύσεις

Ερντογάν: Πιστεύω ότι θα λύσουμε το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής (βίντεο)