ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Σε λύση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει το ΣΑ του ΟΗΕ

Κυπριακό: Σε λύση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει το ΣΑ του ΟΗΕ

Ικανοποίηση για το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συμφώνησαν χθες ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συγχαίροντάς τους για την «πολιτική ηγεσία» που έχουν επιδείξει.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΣΑ δηλώνει«είναι ενθαρρυμένο από τη δέσμευση (των ηγετών) να αρχίσουν δομημένες, προσανατολισμένες διαπραγματεύσεις για να φέρουν αποτελέσματα» και «για να συζητήσουν αλληλένδετα όλα τα ανεπίλυτα θέματα».

Καλεί ακόμη όλα τα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης για να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και εκφράζει την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να φτάσουν σε συνολική λύση, βασισμένη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως παρατίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

Το ΣΑ επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του στη διαδικασία, τονίζοντας τα οφέλη που θα φέρει η επανένωση του νησιού και προσβλέποντας «σε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατό».

Εκφράζει τέλος «τη βαθειά εκτίμησή του για την επιμονή και δέσμευση του ειδικού συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ, από το Σεπτέμβριο του 2008 και του εύχεται κάθε καλό στα σχέδιά του», ενώ παράλληλα «προσβλέπει στη συνέχιση του ρόλου της αποστολής καλών υπηρεσιών στην Κύπρο».

Στήριξη ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω της εκπροσώπου του Τζένιφερ Ψάκι.

Η κ. Ψάκι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με «οποιοδήποτε κατάλληλο τρόπο», που, «θα θεωρηθεί χρήσιμος» από τα μέρη.

Απέφυγε, ωστοσο, να απαντήσει σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον διορισμό ειδικού συντονιστή, ενώ σε ερωτήσεις για το θέμα της Αμμοχώστου ανέφερε: «έχουμε εμπλακεί και είμαστε υποστηρικτικοί στις προσπάθειες, όμως θα σας παραπέμψω στα Ηνωμένα Έθνη για λεπτομέρειες».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απάντησε: «θα δούμε πόσο χρόνο διαθέτει και αν υπάρχει ο κατάλληλος υποστηρικτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει».