ΚΥΠΡΟΣ

LA Times: Yπόγεια διπλωματία των ΗΠΑ «ξεπάγωσε» το Κυπριακό

LA Times: Yπόγεια διπλωματία των ΗΠΑ «ξεπάγωσε» το Κυπριακό

Στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου για το Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται με δημοσίευμά της και η LosAngelesTimes με τίτλο «Οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου ξεκινούν έπειτα από πάγωμα 18 μηνών».

Το άρθρο, επισημαίνει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έγιναν μετά από μήνες υπόγειας διπλωματίας από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να παροτρύνει τις δύο πλευρές στη νήσο να αποδεχτούν οδικό χάρτη για τις συνομιλίες.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα χρησίμευε ως ανάχωμα έναντι των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μ. Ανατολή. Πριν από πέντε μήνες, η Ουάσιγκτον ενεπλάκη με μια νέα δυναμική στην ειρηνευτική διαδικασία, όταν κατέστη σαφές ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στη Μεσόγειο θα απαιτήσει μια διευρυμένη περιφερειακή συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Κύπρου.

Σύμφωνα δε εμπειρογνώμονες, ο οικονομικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος εξαγωγών των αποθεμάτων στη Δύση θα ήταν μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Τουρκία, κίνηση που εκτιμάται ότι θα άμβλυνε την εξάρτηση της Ευρώπης σε αέριο από τη Ρωσία.