ΚΥΠΡΟΣ

Μπλόκο στη «Νεκρή Ζώνη»: Έλληνες και Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά!

Μπλόκο στη «Νεκρή Ζώνη»: Έλληνες και Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά!

Σύνθημα τόσο των Ελληνοκύπριων όσο και των Τουρκοκύπριων η «αποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία». Οι πορείες ξεκίνησαν περίπου στις 2:30 μ.μ. Στόχος των διαδηλωτών ήταν να συναντηθούν στην Πράσινη Γραμμή, αυτήν τη «μαχαιριά στην καρδιά της πόλης» όπως την περιέγραφαν στο κείμενο με το οποίο καλούσαν τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση οι διοργανωτές.

Πράγματι, από τις 2.00 μ.μ. άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στο Πάρκο Ειρήνης για να πορευθεί μέσω της Οδού Λήδρας στη «νεκρή ζώνη», το σημείο συνάντησης με την τ/κ αντίστοιχη πορεία. Όπως αναφέρει το newsit.com.cy, μέχρι εκείνη την ώρα, οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα ανέφεραν πως οι τ/κ «αρχές» δεν θα άφηναν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην Πράσινη Γραμμή.

Δεν υπολόγισαν την Αστυνομία

Φτάνοντας παράλληλα οι δύο ομάδες διαδηλωτών στη Λήδρας, στο σημείο εισόδου προς τα κατεχόμενα ή τις ελεύθερες περιοχές αντιστοίχως, συνάντησαν το μπλόκο της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια πλευρά και της λεγόμενης «αστυνομίας» από την άλλη. Στη μέση είχε αναπτυχθεί μικρή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Βλέποντας παρατεταγμένες τις δυνάμεις οι δύο ομάδες διαδηλωτών ζήτησαν εξηγήσεις για τον λόγο που παρεμποδίζονταν να εισέλθουν στην Πράσινη Γραμμή και να διαδηλώσουν ειρηνικά, την ώρα που μεμονωμένοι πολίτες συνέχιζαν απρόσκοπτα να περνούν το σημείο ελέγχου προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Αρχικά δόθηκε η εξήγηση πως ήταν εντολή των Ηνωμένων Εθνών να μην επιτραπεί η συνάντηση στη «νεκρή ζώνη».

Κάτι τέτοιο όμως φάνηκε να διαψεύδεται από την εξέλιξη των γεγονότων, καθώς οι κατοχικές «αρχές» εντέλει επέτρεψαν στους Τουρκοκύπριους να εισέλθουν στη «νεκρή ζώνη». Το μπλόκο ωστόσο για τους Ελληνοκύπριους παρέμεινε εκ μέρους της κυπριακής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας να περάσουν στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας και να ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης του νησιού για περίπου 20 λεπτά ακόμα, και ακολούθως τερματίστηκε χωρίς οποιοδήποτε παρατράγουδο η συγκέντρωση.