ΚΥΠΡΟΣ

Κασουλίδης: «Δεν είναι η ώρα για σύγκριση των δύο κειμένων»

Κασουλίδης: «Δεν είναι η ώρα για σύγκριση των δύο κειμένων»

Σημαντικές διαφορές υπάρχουν στις πρόνοιες για τα ζητήματα της κυριαρχίας και του κατάλοιπου εξουσίας μεταξύ του σχεδίου Ανάν και του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

O Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ σημειώνει ότι «δεν είναι η ώρα για δημόσια συζήτηση και σύγκριση των δύο κειμένων». Όσον αφορά στο ζήτημα της τελικής μορφής που θα πάρει το ομόσπονδο κράτος, ο κ. Κασουλίδης σημειώνει ότι η κατανομή των εξουσιών των οργάνων της ομοσπονδίας θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που μόλις ξεκίνησε.

Σε ερώτηση για το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων και για τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου, ο Κύπριος υπουργός απαντά ότι «τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο σιωπηρής διπλωματίας, χωρίς περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις».

Ο κ. Κασουλίδης εκφράζει την άποψη ότι «μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση στο πλαίσιο μιας διαγώνιας διαπραγμάτευσης» ανάμεσα στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων.

Αναφορικά με την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, ο Κύπριος υπουργός εκτιμά ότι η προώθηση και εφαρμογή των επίκαιρων και σύγχρονων προτεραιοτήτων που τέθηκαν, όπως η εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ΟΝΕ, η αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων της ΕΕ, η ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας της ΕΕ, θα αποτελέσουν σημαντικά επιτεύγματα για την ελληνική Προεδρία, καθιστώντας την απόλυτα επιτυχημένη.

Διαβάστε επίσης

'Ερογλου: Δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα «δώστε τα Βαρώσια»