ΚΥΠΡΟΣ

Ενοχλημένος από πρόσφατες δηλώσεις Μαυρογιάννη ο Ερτούγ

Ενοχλημένος από πρόσφατες δηλώσεις Μαυρογιάννη ο Ερτούγ

Η εφημερίδα «Κίπρις» στα Κατεχόμενα δημοσιεύει γραπτή του δήλωση του Τ/κ ηγέτη Οσμάν Ερτούγ, που αναφέρει ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα μέσο για την συνολική λύση, τονίζοντας ότι «μονομερή σχόλια και δηλώσεις μόνο βλάπτουν τη διαδικασία».

Κατά τον εκπρόσωπο του κ. Έρογλου, οι δηλώσεις Μαυρογιάννη για το πώς θα είναι η νέα δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδιακή συνεργασία είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικές» προσθέτοντας ότι τέτοια σχόλια και δηλώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια περίοδο που ελπίδες και προσδοκίες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί και πάλι.

Η δήλωση του κ. Μαυρογιάννη ότι η ομοσπονδιακή πολιτεία θα πρέπει να διαμορφώνεται με τρόπο που περιγράφεται ως «συνταγματική διαδικασία» και «συντακτική προσαρμογή», κατά τον κ. Ερτούγ είναι αντίθετη προς τις παραμέτρους των ΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια είναι να θεσπιστεί ένα «νέο συνεταιρικό κράτος».

Σχετικά με τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Ε/κ διαπραγματευτής ότι το δικαίωμα επιστροφής είναι πάνω από το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ο κ. Ερτούγ είπε ότι δεν αρνούνται τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά αναφέρονται στο «πώς θα οργανωθούν αυτά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες κατά τρόπο που δεν θα βλάπτει την δικοινοτικότητα και την διζωνικότητα, που είναι από τις πιο θεμελιώδης συμφωνημένες παραμέτρους».

Στις δηλώσεις του κ. Μαυρογιάννη, συνέχισε, γίνεται προσπάθεια «για να γράψει τη συνταγή της επιστροφής στην προ του 1974 περίοδο, υπό το όνομα δικαίωμα επιστροφής. Ωστόσο, θα πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία βάσει μιας νέας εταιρικής σχέσης που δεν θα μας αναγκάσει να ζούμε τους πόνους του παρελθόντος»

Ως προς την αναφορά του κ. Μαυρογιάννη στο θέμα της ιθαγένειας, ο κ. Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «μονομερής ερμηνεία που δεν συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος και είναι κρίμα»