ΚΥΠΡΟΣ

Η Τουρκία σταματά την χρηματοδότηση στην επιτροπή αποζημιώσεων

Η Τουρκία σταματά την χρηματοδότηση στην επιτροπή αποζημιώσεων

Η Τουρκία σταματά την χρηματοδότηση προς τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους για αγορά Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, ενώ το τελευταίο διάστημα συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση η προσφυγή προσφύγων στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ξαφνικά, χωρίς να γίνει γνωστό αν ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός, εστάλη μήνυμα από την Τουρκία προς την «Επιτροπή» ότι τερματίζει την παροχή οικονομικών πόρων για εξαγορά ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και αν θέλει να ικανοποιήσει τις αιτήσεις που εκκρεμούν, πρέπει να εξεύρει η ίδια η επιτροπή οικονομικούς πόρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής έχουν διακανονιστεί 50 υποθέσεις έναντι του ποσού των 8 εκατομμυρίων στερλινών. Ωστόσο, οι Ε/κ που έδωσαν τη γραπτή συγκατάθεσή τους για ξεπούλημα της περιουσίας τους στα κατεχόμενα, μένουν εκτεθειμένοι, αφού όπως τους αναφέρθηκε δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για την αποζημίωσή τους.

Επισημαίνεται ότι το 2013 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις αιτήσεις Ε/κ ενώπιον της «Επιτροπής», αφού εξετάστηκαν περισσότερες από 1000 αιτήσεις και καταβλήθηκαν ως αποζημιώσεις περίπου 43 εκατομμύρια στερλίνες.

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις της επιτροπής αφορούσαν το ξεπούλημα 49 σκαλών στο Τρίκωμο έναντι του ποσού των 955 χιλιάδων Στερλινών στις 3 Φεβρουαρίου, μιας οικίας και πέντε σκαλών στο Καζάφανι έναντι 310 χιλιάδων στερλινών στις 5 Φεβρουαρίου και τέλος μιας οικίας και μισής σκάλας στην Κερύνεια έναντι ποσού 137 χιλιάδων στερλινών.

Από το 2006 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής 5.600 αιτήσεις. 485 κατέληξαν σε διακανονισμό και 12 σε δίκη. Συνολικά δόθηκαν ως αποζημιώσεις σε Ε/κ 149.5 εκ Στερλίνες. Πωλήθηκαν στην επιτροπή περισσότερα από 10 χιλιάδες στρέμματα.