ΚΥΠΡΟΣ

Στον πυρετό των stress tests οι κυπριακές τράπεζες

Στον πυρετό των stress tests οι κυπριακές τράπεζες

Σε ρυθμούς stress tests κινούνται πλέον οι κυπριακές τράπεζες με τις σχετικές διαδικασίες ήδη να τρέχουν. Ως πρώτο βήμα, η Κεντρική Τράπεζα επέλεξε τους οίκους που θα πραγματοποιήσουν τα Asset Quality Review (AQR) στις τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, στους PwC ανατέθηκαν η Ελληνική Τράπεζα και ο Συνεργατισμός, στην KPMG η Τράπεζα Κύπρου και η RCB ενώ η Grant Thornton αναλαμβάνει την Alpha Bank. Πρόκειται για πολύ μεγάλα projects αφού ο έλεγχος θα πρέπει να είναι εξονυχιστικός. Χαρακτηριστικά, κάποιοι από τους επιτυχόντες θα έχουν βοήθεια από το εξωτερικό ενώ κάποιοι άλλοι προχώρησαν ακόμα και σε προσλήψεις.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τα AQR είναι προαπαιτούμενο για τα τεστ αφού θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία του πρώτου βήματος. Βάση για τα τεστ θα αποτελέσουν τα ενοποιημένα αποτελέσματα για το 2013, με τα σενάρια να καλύπτουν μία περίοδο τριών ετών (2014-2016).

Το ενδιαφέρον, ειδικά για Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμό είναι ιδιαίτερα μεγάλο αφού και οι τρεις οργανισμοί ανακεφαλαιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα με ποικίλους τρόπους.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν ανακοίνωσε ακόμα την τελική μεθοδολογία, το ακραίο σενάριο και τις παραμέτρους που θα ληφθούν υπόψη, ωστόσο θα πρέπει να το κάνει πριν τον Μάιο όταν και επίσημα θα αρχίσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Pimco, οι κυπριακές τράπεζες θα έχουν απώλειες 10δις στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια μέχρι το 2015.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο και ήδη πολλοί ποντάρουν πως θα αποτελέσουν την αιτία για νέα αύξηση κεφαλαίου σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.