ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό

Ομήρου: Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας της άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε Φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το Κυπριακό και την Οικονομία εκφράζοντας βαθιά απογοήτευση που η ΕΕ δεν τήρησε στάση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία την ώρα της βαθειάς οικονομικής ύφεσης.

Σημείωσε ότι για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας υπάρχουν ευθύνες όπως το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα και αυτές πρέπει να κατανεμηθούν.

Για τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα μέσω του Μνημονίου ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι εξουθενωτικά, χωρίς ανάπτυξη και δεν συμβαδίζουν πάνω στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Τρόικα συμπεριφέρεται ως όργανο αποικιοκρατικό απαιτώντας από τους δανειστές της ανάλγητα μέτρα που οδηγούν στην ανεργία, στην δυστυχία και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι όσο κι αν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Τρόικα άλλο τόσο αυξάνονται οι συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η ανεργία και οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Αναφορικά με την εξέλιξη της εύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ο κ. Ομήρου κάκισε την στάση της Τουρκίας η οποία όπως είπε, παραβιάζει τους Διεθνείς Κανόνες για το Δίκαιο της Θάλασσας και απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία εάν ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην δική της ΑΟΖ.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αμφισβητεί ακόμη και αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα και στέλνει το ωκεανογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» για σεισμικές έρευνες στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Διαβάστε επίσης

Ομήρου: «Πρόεδρε μην αποδεχθείς το κείμενο»