ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στη Μόσχα για επαφές Κυπριανού-Χριστόφιας

Κύπρος: Στη Μόσχα για επαφές Κυπριανού-Χριστόφιας

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το ΑΚΕΛ στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του, με επικεφαλής τον γγ του κόμματος, 'Αντρο Κυπριανού, στη Μόσχα με στόχο τη διακρίβωση της θέσης της Ρωσίας, έναντι των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού.

Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει στη Μόσχα και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέως γγ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο 'Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να διαδραματίσει ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο στο Κυπριακό. Πρόσθεσε πως θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, ιδιαίτερα με φόντο τα όσα έχουν συμβεί στον τραπεζικό τομέα.

Η πρώτη συνάντηση θα είναι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στη συνέχεια η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, καθώς και με ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχε από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, σε σχέση με τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και για τη στάση που κρατά η Ρωσία έναντι της στάσης της Κύπρου στο θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Φαίνεται ότι λειτουργήσαμε θετικά και καταλυτικά και αυτό εκτιμήθηκε από τη ρωσική πλευρά.

Εξάλλου, έγιναν και δηλώσεις από τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο που δείχνουν ότι παρ' όλες τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε καταφέραμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία, πράγμα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό».

Πρόσθεσε πως η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και αυτό την περιορίζει στο πως θα δράσει, ωστόσο, συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να ακολουθούμε μια πολυδιάστατη προσέγγιση και όχι να ταυτιζόμαστε με κάποιες προσεγγίσεις, που μπορεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων χωρών, αλλά όχι και κατ' ανάγκη τα δικά μας».

Για τη μεθαυριανή επίσκεψη στη Λευκωσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Έρικ Ρούμπιν, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως θεωρεί ότι ο κ. Ρούμπιν θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στις υπό εξέλιξη προσπάθειες. «Έχει σημασία η κυβέρνηση να του μεταφέρει τα σωστά μηνύματα. Από τη στιγμή που ο ίδιος θα διαδραματίσει το δικό του ρόλο έχει σημασία να ξέρει τι εμείς ζητούμε και τι διεκδικούμε» είπε.

Διαβάστε επίσης: