ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα στην εμπιστοσύνη

Έρογλου: Πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα στην  εμπιστοσύνη

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να είναι αμοιβαία, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος -σχολιάζοντας την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου-, κάλεσε τη Λευκωσία να εγκρίνει το απευθείας εμπόριο ανάμεσα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι αυτό θα γίνει μετά τη συμφωνία. Τότε, γιατί τα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου) δεν μπορούν να γίνουν μετά τη συμφωνία;», διερωτήθηκε ο Έρογλου.

Με την επιστροφή των Βαρωσίων, το θέμα δεν θα τελειώσει, συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν την επιστροφή 160.000 προσώπων στις εστίες τους. Αυτό -δήλωσε- είναι ένα θέμα που θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για το ζήτημα της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, ο κ. Έρογλου είπε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και σημείωσε ότι οι τουρκοκύπριοι είναι ανοικτοί σε διάλογο και προτάσεις από σημαντικούς θεσμούς και οργανισμούς, όπως είναι το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη με μια σειρά πρωτοβουλιών, προσθέτοντας ότι δεν είναι εναντίον του ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν, των Βαρωσίων και των λιμανιών. Πρέπει να γίνει εργασία για ένα λογικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο «υπουργός» Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί χαρακτήρισε εικασίες τις πληροφορίες που δημοσιεύονται για συζήτηση του θέματος των Βαρωσίων κατά τις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Έρικ Ρούμπιν.

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο Ναμί είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σχετικά με τα Βαρώσια στην ατζέντα τους, προσθέτοντας ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης.

Η Κίπρις υπενθυμίζει ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι είχε πει ότι το θέμα των Βαρωσίων θα μπορούσε να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, προστίθεται, πηγές προσκείμενες στο «προεδρικό» δεν έχουν επιβεβαιώσει κατά πόσον το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Ρούμπιν στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση ‘Ερογλου- Ρούμπιν