ΚΥΠΡΟΣ

Το δώρο του σουλτάνου του Ομάν στην Κύπρο

Το δώρο του σουλτάνου του Ομάν στην Κύπρο

Σε μήλον της έριδος έχει εξελιχθεί για την Κύπρο του δώρο που επιθυμεί να κάνει στο νησί ο Σουλτάνος του Ομάν. Δε μιλάμε για οποιοδήποτε δώρο, αλλά για την προσωπική του θαλαμηγό!

Το πλοίο που λέγεται Al Mubrukah είναι ηλικίας 44 ετών, έχει ζήσει θρυλικές στιγμές στα χέρια του Σουλτάνου και τα τελευταία χρόνια πλέει τις θάλασσες ως περιπολικό του Βασιλικού Ναυτικού του Ομάν. Ως τέτοιο και όχι ως κρουαζιερόπλοιο θα παραδοθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Αύγουστο. Δεν θα του λείψει το σκάφος του Σουλτάνου. Έχει ήδη μεγάλη συλλογή από τις πλέον πολυτελείς θαλαμηγούς στον κόσμο.

Πως προέκυψε, όμως, το δώρο στους Κύπριου; Πληροφορίες από το νησί υποστηρίζουν πως ο «αυλάρχης» του Σουλτάνου είναι κυπριακής καταγωγής.

Το «δώρο» του Σουλτάνου έχει προκαλέσει προβληματισμό και αρνητικά σχόλια στην Κύπρο κυρίως σε ότι αφορά τα «ανταλλάγματα» με δεδομένο ότι το Al Mubrukah δεν θα είναι το μοναδικό δώρο στο νησί. Άλλο ένα σκάφος της συλλογής του Σουλτάνου λένε πως θα καταπλεύσει εκεί μέσα στο 2014.

sultan

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του νησιού Σωκράτης Χάσικος, ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει τις προθέσεις του Σουλτάνου του Ομάν.

Ο Σουλτάνος του Ομάν τα τελευταία χρόνια κάνει τις διακοπές του στην Κύπρο. Την τελευταία φορά αφίχθη στο νησί με το ιδιωτικό του τζετ και διέμεινε στο πολυτελές Merridien στη Λεμεσό.

Πάντως, από την πλευρά του επιτελείου του Σουλτάνου διαρρέεται ότι το δώρο στην Κύπρο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή που είχε γίνει στο νησί τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, λέγεται ότι είχαν συζητηθεί θέματα συνεργασίας θαλάσσιας ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Ομάν.

Όπως και ναʼ χει, το δώρο του Σουλτάνου δεν είναι τυχαίο. Το Σουλτανάτο του Ομάν βρίσκεται σε μία εξαιρετικής σπουδαιότητος και ισχύος γεωγραφική θέση (στη νοτιοανατολική ακτής της Αραβικής Χερσονήσου), το στόμιο του Περσικού Κόλπου. Το Ομάν κατατάσσεται στη θέση 45 με τις πλέον ειρηνικές χώρες του κόσμου και έχει μία σημαντική οικονομία.

Ο Σουλτάνος διαθέτει οκτώ παλάτια, όλα εξοπλισμένα με ελικοδρόμια.

Ενα από τα οκτώ παλάτια του Σουλτάνου

palace

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Θα ενταθεί το καλοκαίρι η δραστηριότητα στην ΑΟΖ