ΚΥΠΡΟΣ

ΚΤ Κύπρου: Έρευνα για εκροές και συναλλαγές

ΚΤ Κύπρου: Έρευνα για εκροές και συναλλαγές

Σε έρευνα για τις εκροές καταθέσεων και τις συναλλαγές που έγιναν σε τέσσερις περιόδους θα προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέλαβε να προβεί σε έρευνα των πιο κραυγαλέων, όπως ελέχθη, περιπτώσεων εκροών τον Ιούνιο του 2012 από τη Λαϊκή Τράπεζα όταν είχε εγκριθεί η κεφαλαιουχική της στήριξη με κρατική εγγύηση 1,8 δις.

Για το δεκαπενθήμερο Μαρτίου, προτού κλείσουν οι τράπεζες, η Κεντρική θα προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ποιοι προχώρησαν σε σημαντικές εκροές καταθέσεων. Ωστόσο η κυρία Γιωρκάτζη εξέφρασε και την εκτίμηση ότι αυτοί οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους εκτός Κύπρου, ενδεχομένως να το είχαν πράξει ωθούμενοι και από διάφορα δημοσιεύματα. Η Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της για την αποκάλυψη των συγκεκριμένων ονομάτων και άλλων προσωπικών δεδομένων στις περιπτώσεις μεγάλων ποσών.

Σε ότι αφορά το διάστημα 16-27 Μαρτίου 2013, κατά την οποία οι τράπεζες ήταν κλειστές, η Κεντρική θα ελέγξει αν υπήρξαν εκροές χωρίς την έγκρισή της και κατά πόσο οι εκροές οι οποίες έγιναν με άδεια της Κεντρικής ήταν όντως δικαιολογημένες. Θα προβεί επίσης και σε δειγματοληπτικό έλεγχο και για συναλλαγές που έγιναν μετά το κούρεμα, κατα την περίοδο που υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί.

Η Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε την έκθεσή της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αύριο, σε έκτακτη συνεδρία της θα αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ονόματα όσων προέβησαν σε εκροές κεφαλαίων στις υπό εξέταση περιόδους. Θα δημοσιοποιήσει όμως, όλα τα άλλα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεσή της.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Γιωρκάτζη: Στόχος να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών