ΚΥΠΡΟΣ

Φέλτμαν: Κάνει λόγο για δύο λαούς στην Κύπρο

Φέλτμαν: Κάνει λόγο για δύο λαούς στην Κύπρο

Τρόπους προώθησης των συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Jeffrey Feltman κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Feltman δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο του ταξίδι ως Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ. Διαβίβασε, είπε, την ισχυρή υποστήριξη του ΓΓ των ΗΕ στην κοινή διακήρυξη του Φεβρουαρίου και είπε ότι τα ΗΕ παραμένουν δεσμευμένα να εργαστούν με τους ηγέτες και το λαό για επίτευξη συνολικής λύσης.

Ο κ. Feltman χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και δήλωσε ότι συζήτησαν τρόπους προώθησης των συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Feltman δήλωσε στους δημοσιογράφους “είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση για να συζητήσουμε τα βήματα μπροστά για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”.

Ανέφερε ότι είναι ευτυχής που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο και να βρίσκεται εδώ με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Lisa Buttenheim.

“Πρόκειται για το πρώτο μου ταξίδι στην Κύπρο υπό την ιδιότητα μου ως Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις και διαβίβασα στον Πρόεδρο τη σθεναρή στήριξη του Γενικού Γραμματέα προς την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου”, πρόσθεσε ο κ. Φέλτμαν.

Εξέφρασε εκ μέρους του ΓΓ “την εκτίμηση μας στον κ. Αναστασιάδη για τις ηγετικές του ικανότητες και το όραμά του για προώθηση της κατάληξης στο έγγραφο του Φεβρουαρίου και για το ότι εργάστηκε με τον κ. Ερογλου προς την επίτευξη αυτής της διακήρυξης”.

Καταλήγοντας, ο κ. Φέλτμαν είπε ότι “τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν δεσμευμένα να εργαστούν με τους ηγέτες και τον κόσμο, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Ο κ. Φέλτμαν δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Δηλώσεις στα Κατεχόμενα

Ο Τζέφρι Φέλτμαν σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα, μίλησε για ισχυρή δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει τις καλές του υπηρεσίες για να βοηθήσει «τους δύο ηγέτες και τους δύο λαούς» (the two leaders and two peoples) να βρουν μια συνολική λύση στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Φέλτμαν χαρακτήρισε εξαιρετική την συνάντησή του με τον κ. Έρογλου και την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα λέγοντας ότι συζήτησαν τα επόμενα βήματα ώστε να προχωρήσουμε μπροστά σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του Μπαν Γκι μουν ότι το κοινό ανακοινωθέν έχει μια ιστορική σημασία και μπορεί να αποτελέσει ισχυρή βάση γα να πάνε μπροστά οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις .

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ/ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Κύπρος: Την στήριξη Αναστασιάδη ζήτησε και πήρε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ