ΚΥΠΡΟΣ

Επαφές τρόικας με επιχειρηματίες της Κύπρου

Επαφές τρόικας με επιχειρηματίες της Κύπρου

Οι διαβουλεύσεις της τρόικας στη Λευκωσία ολοκληρώθηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Από σήμερα θα αρχίσουν οι συνομιλίες σε πολιτικό – κυβερνητικό επίπεδο.

Κλιμάκιο των τροϊκανών πραγματοποίησε το πρωί συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Ο Σύνδεσμος θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των διεθνών δανειστών στις 14.00 στην Κεντρική Τράπεζα. Στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει στις 15.00 συνάντηση κλιμακίου της Τρόικα με τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών. Μέχρι την Παρασκευή οι τροϊκανοί αναμένεται ότι θα παραδώσουν στις κυπριακές Αρχές το επικαιροποιημένο μνημόνιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, οι επικεφαλής της τρόικας θα επιδώσουν στην κυβέρνηση το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή μέχρι την Παρασκευή.

Οι πιστωτές θεωρούν ότι στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης η πρόοδος είναι εμφανής.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ολοκληρώσουν σήμερα τις συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στον τρόπο ανάκτησης των δανείων, όπου υπάρχει η δυνατότητα, καθώς και στο νόμο για την αφερεγγυότητα.

Θα συναντηθούν και με το Σύνδεσμο Τραπεζών για να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, θέματα της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και τις πιθανές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από την ουκρανική κρίση.

Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρόικας είναι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προώθηση νομοθετικών λύσεων.

Οι πιστωτές υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει ένα θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να πιέσουν τους χρεώστες να πληρώνουν.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συζητά η Τρόικα στη Κύπρο