ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: «Οι τράπεζες πρέπει να βγουν στις αγορές»

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: «Οι τράπεζες πρέπει να βγουν στις αγορές»

"Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το έντονο και επιβεβαιωμένο πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον και η χρονική περίοδος έχει σημασία” επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου.

Ο Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν, διότι, όπως τονίζει, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα ακολουθήσουν άλλες κινήσεις δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “αυτός πρέπει να είναι ο στόχος”, προσθέτοντας ότι “ένα κράτος πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή και σε διαρκεί βάση τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του”.

“Ήταν αυτή η απώλεια της δυνατότητας εκ μέρους της Κύπρου να δανείζεται και να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της που μας οδήγησε στις μεγάλες δυσκολίες και τελικά στο μνημόνιο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αποτελεί κορυφαίο στόχο η πλήρης αποκατάσταση αυτή της δυνατότητας, αποτελεί τον στρατηγικό στόχο”.

“Η κίνηση της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν ούτε μεμονωμένη ούτε αποσπασματική αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της πλήρους και οριστικής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης αλλά και της δυνατότητας της Κύπρου να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της”, επισήμανε.

Θα συνεχιστεί η προσπάθεια

Απαντώντας σε ερώτηση για την επόμενη έξοδο της Κύπρου στις αγορές, ο ΥΠΟΙΚ, αφού σημείωσε ότι αυτά τα πράγματα δεν προαποφασίζονται και ούτε και ανακοινώνονται, είπε ότι “λειτουργώντας με τον ίδιο προσεκτικό και μελετημένο τρόπο, αξιολογώντας τεχνοκρατικά και τις ανάγκες και τα δεδομένα των αγορών θα αποφασιστεί και το επόμενο βήμα”.

“Το σημαντικότερο είναι ότι ένα χρόνο μετά την κορύφωση των προβλημάτων της οικονομίας έχουμε καλύψει έδαφος, είναι καλύτερα τα πράγματα”, αλλά “έχουμε δρόμο να διανύσουμε”.

Ανέφερε ότι “αν συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθεια θα μπορέσουμε να προβούμε σε όλες τις υπόλοιπες κινήσεις που χρειάζονται χωρίς τις οποίες ο μεγαλύτερος στόχος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης δεν μπορεί να επιτευχθεί”.

Εξήγησε ότι “δεν μπορεί μια οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης όταν δεν είναι σε θέση να δανειστεί” και σημείωσε ότι “αυτή είναι η σημασία και το μεγάλο όφελος της κίνησης” με την έξοδο στις αγορές.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του οίκου αξιολόγησης Fitch ότι η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές δεν θα είναι μόνιμη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “δεν θα είναι μόνιμη εάν χαλαρώσουμε την προσπάθεια, αν επιστρέψουμε στις προσεγγίσεις και τις νοοτροπίες της αναβλητικότητας και των αμφιταλαντεύσεων”, προσθέτοντας ότι θα είναι μόνιμη η επιστροφή στις αγορές “αν συνεχίσουμε την προσπάθεια για την μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας”.

Πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Σαουδάραβας κροίσος ψάχνει για επενδύσεις στην Κύπρο (βίντεο)