ΚΥΠΡΟΣ

Τράπεζα Κύπρου: Άυξηση κεφαλαίου και ενίσχυση διευθυντών

Τράπεζα Κύπρου: Άυξηση κεφαλαίου και ενίσχυση διευθυντών

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι η κυβέρνηση θα της καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του κρατικού ομολόγου των 2 δισεκατομμυρίων. Παράλληλα κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ της Τράπεζας, αποφασίστηκε η αύξηση του κεφαλαίου και η ενίσχυση της διευθυντικής ομάδας.

Αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας, θα μειώσει τη συνολική εξάρτησή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά σχεδόν €1 δις, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση στη ρευστότητα, την κερδοφορία και τα κεφάλαιά της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, «το κυπριακό κρατικό ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί, αφορά το ομόλογο, που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της πρώην Λαϊκής και το οποίο μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, μετά την απόκτηση συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της πρώην Λαϊκής, βάσει των σχετικών διαταγμάτων, που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπό την ιδιότητά της ως Αρχής Εξυγίανσης.

Το ομόλογο αποτελούσε εξασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η αποπληρωμή του», σημειώνεται, «θα επιτρέψει στην Τράπεζα να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ περίπου κατά €550 εκατ. και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για μείωση του δανεισμού από τον ELA περίπου κατά €400 εκατομμύρια».

Τρ.Κύπρου: Αύξηση κεφαλαίου και ενίσχυση διευθυντικής ομάδας

Στο μεταξύ περισσότερες από δέκα ώρες κράτησε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία συμμετείχαν και οι ανώτατοι εκτελεστικοί διευθυντές του συγκροτήματος, με κύριο θέμα την αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρία ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την αύξηση, η οποία θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια μέχρι και ένα δισεκατομμύριο.
Υπήρξε κατάληξη στο πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η τράπεζα, καθώς και για τον χρόνο, κατά τον οποίο θα γίνει η αύξηση. Τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε νέα συνεδρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του SigmaLive, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η διευθυντική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου με δύο τραπεζίτες, έναν από την Κύπρο και έναν από το εξωτερικό, που θα αναλάβουν καθήκοντα αναπληρωτή CEO.

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε επίσης:
Αλλαγές μικρής κλίμακας σε φόρους και έκτακτη εισφορά

Κοινωνικό μέρισμα: Λήγει η προθεσμία αιτήσεων στις 30 Ιουνίου

Οριακή πτώση σημείωσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης