ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης: Οι Τ/κ να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη από συνολική λύση

Χριστοδουλίδης:  Οι Τ/κ να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη από συνολική λύση

Την ελπίδα πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα τα αμοιβαία και μακροπρόθεσμα οφέλη από μια συνολική λύση, που θα ενώνει και πάλι την Κύπρο, θα θεμελιώσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και θα συμβάλει στην ευημερία του συνόλου του λαού, εξέφρασε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του, στην έκθεση «Θυμήσου, η εισβολή εξακολουθεί να υφίσταται», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "την ίδια ώρα θα πρέπει η ανησυχία αυτή να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη που θα αναπτερώσει το ηθικό και θα οδηγήσει σε νέες συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες ώστε οι λιγοστοί Έλληνες κάτοικοι, οι εγκλωβισμένοι μας, να βοηθηθούν και να παραμείνουν εκεί συνεχιστές, μαχητές, προασπιστές των δικαίων του λαού μας μέχρι την συνολική λύση".

Επιπλέον, ανέφερε πως "η δική μας γενιά έχει την ευθύνη να μεταλαμπαδεύσει στην επόμενη γενιά την αγάπη για την πατρίδα, τη γνώση για τους κατεχόμενους τόπους μας, την έγνοια και το πάθος της επιστροφής", για να προσθέσει πως "παράλληλα, οι προσπάθειες για συνολική λύση θα πρέπει να συνεχισθούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και ευσυνειδησία".

"Μετά από 40 χρόνια, το καθήκον μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν ξέχασε κανείς. Ότι κάθε μέρα αντικρίζουμε τον Πενταδάκτυλο και θυμόμαστε ότι η εισβολή έγινε, η κατοχή επακολούθησε και συνεχίζεται. Αυτό δηλώνει ο εύστοχος τίτλος της αξιόλογης αυτής έκθεσης που συμβάλει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο στον αδιάκοπο αγώνα μας. Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε με το Δεν Ξεχνώ. Είμαστε η γενιά του ελπίζω και του καρτερώ", σημείωσε.

Είπε ότι "μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα εργαστούμε για να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, να πείσουμε ότι η Κύπρος αξίζει μια ευκαιρία στην ειρήνη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και συρματοπλέγματα, όπου όλοι μας θα απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημειώνοντας πως "ο αγώνας δεν είναι εύκολος, τα κλειδιά βρίσκονται στις τσέπες άλλου, όμως θα το παλέψουμε στο δρόμο που χάραξε η μαρτυρική Τυλληρία, η ηρωική και πάντα ελεύθερη Καρπασία, η κοσμοπολίτικη Αμμόχωστος, η μοσχομυρισμένη Μόρφου, η γραφική Κερύνεια. Με ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να τα καταφέρουμε".

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "η Πολιτεία ενθαρρύνει και στέκεται αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες και συνδράμει όσο τις επιτρέπουν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα", για να προσθέσει ότι "μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσουν την εκτύπωση και την αγορά αριθμού λευκωμάτων της Έκθεσης".

Επίσης, ανέφερε πως ο τίτλος της έκθεσης είναι δηλωτικός της τραγικότητας που βιώνουμε για 40 ολόκληρα χρόνια, τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής που βύθισε την Κύπρο στο πένθος, και από τη μια μέρα στην άλλη, μετέτρεψε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, χιλιάδες οικογένειες σε πρόσφυγες.

"Παρόλο που το πέρασμα του χρόνου", είπε, "απαλύνει τον πόνο και φαινομενικά επουλώνει τις πληγές η Κύπρος και ο λαός της υποφέρει από την παράνομη στρατιωτική κατοχή, το δράμα των αγνοουμένων, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της.

Αυτά δεν αποτελούν θεωρίες και επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες. Εμείς, οι Κύπριοι, πρόσφυγες και μη, είμαστε οι μόνοι σήμερα Ευρωπαίοι πολίτες που δεν απολαμβάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια μας την πατρίδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής".


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κυπριακό: «Σε νέα φάση» από τον Αύγουστο