ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Ζητούν το διορισμό μόνιμου ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό

ΟΗΕ: Ζητούν το διορισμό μόνιμου ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού να διορίσει μόνιμο ειδικό σύμβουλο στο Κυπριακό (αντικαταστάτη του Αλεξάντερ Ντάουνερ).

Στο σχέδιο του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες το Σ.Α καλωσορίζει, όπως και ο γγ του ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του, την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία, όπως επισημαίνεται, «περιέχει μια συμφωνημένη δέσμη αρχών και παραμέτρων για μια ενωμένη Κύπρο».

Το ΣΑ είναι ικανοποιημένο με τη συμφωνία για συνομιλίες των επικεφαλής διαπραγματευτών σε 'Αγκυρα και Αθήνα» και «εκφράζει την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Όπως υπογραμμίζεται στο σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο αναμένεται να γίνουν κάποιες προσθαφαιρέσεις έπειτα από διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του Σώματος την ερχόμενη εβδομάδα, επαναβεβαιώνονται οι παράμετροι της λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως παρουσιάζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, ενώ ενθαρρύνονται τα μέρη «να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα ουσιώδη θέματα» και επαναλαμβάνεται ξανά ότι «το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί».

Στο σχέδιο ψηφίσματος γίνεται αναφορά και σε θέματα που αφορούν την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως η αποναρκοθέτηση, καλώντας τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν το συντομότερο, καθώς και στο ζήτημα των αγνοουμένων, με έκκληση για εντατικοποίηση του έργου της Επιτροπής.

Η συνεδρίαση του ΣΑ για την έγκριση του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στη Λάρνακα: 20χρονη πνίγηκε στα Περβόλια (vid)