Προκαλεί ο Γκιουλ με την εμφάνιση του σε στρατιωτική παρέλαση στα κατεχόμενα

Newsroom Newsroom

Προκαλεί ο Γκιουλ με την εμφάνιση του σε στρατιωτική παρέλαση στα κατεχόμενα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ θα δεχθεί σήμερα, μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, τον χαιρετισμό μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, η οποία θα γίνει στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής.


Την παρουσία Γκιούλ στα κατεχόμενα καταδίκασαν η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Οι Γκιούλ και Έρογλου συζήτησαν το Κυπριακό και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση».

Υποστήριξε πως «υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επιτυχία». Ο Γκιούλ επέμεινε στην θέση για τον σχηματισμό ενός «νέου συνεταιρικού κράτους» στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Ευχήθηκε να επιτευχθεί όσο πιο σύντομα συμφωνία, που θα διασφαλίζει το στάτους ισότητας της "τουρκικής Κύπρου" που είναι "συνιδιοκτήτης" του νησιού. Ο κ. Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα "δεν θα αφήσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους να είναι μειοψηφία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος".

Επίσης, δήλωσε ότι στις συνομιλίες του με τον Έρογλου υπήρξε ταύτιση απόψεων και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι στο σημείο να αποδεχθεί τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Τέλος, ο πρόεδρος Γκιούλ ανέφερε πως, αν υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και λύση στην Κύπρο, τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτό να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είπε ότι η Κύπρος είναι σε στρατηγική θέση στη Μέση Ανατολή, που ενδυναμώνεται με τους υδρογονάνθρακες σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο και κάνει την Τουρκία σταυροδρόμι των γραμμών ενέργειας, γεγονός που "όπως υποστήριξε, "δημιουργεί ευκαιρίες και απειλές".

Ο Έρογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι "η επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974 σταμάτησε το αίμα στην Κύπρο και άνοιξε τις πύλες στον δρόμο της ειρήνης".

Διαβάστε επίσης: Η στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος – 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved