ΚΥΠΡΟΣ

ΔΝΤ: Χωρίς εκποιήσεις δεν ολοκληρώνεται η 5η αξιολόγηση

ΔΝΤ: Χωρίς εκποιήσεις δεν ολοκληρώνεται η 5η αξιολόγηση

Χωρίς την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις δεν θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση και συνεπώς δεν θα αποδεσμευτεί η επόμενη δόση.

Αυτό ξεκαθάρισε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Απαντώντας σε ερώτηση του SigmaLive, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης τύπου, για το τι θα γίνει εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή, είπε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Κύπρο για νέες συζητήσεις.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας κατά την τηλεφωνική διάσκεψη τύπου σχετικά με την 5η αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, καλωσόρισε την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δις ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Σε ότι αφορά τον Συνεργατισμό, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να συνεχίσει προσπάθειες αναδιάρθρωσης με την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων, την ενίσχυση των εισπρακτικών ικανοτήτων και την βελτίωση της διοίκησης.

Το ΔΝΤ, στην αξιολόγηση του, εστιάζει κυρίως στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχονται στο 140% του ΑΕΠ της χώρας. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι περισσότερα από τα μισά δάνεια στην Κύπρο, είναι αυτή τη στιγμή μη εξυπηρετούμενα. Παρόλο που η ΚΤ έχει αναπτύξει ένα πλάνο αναδιαρθρώσεων δανείων, η πρόοδος που σημειώνεται είναι αργή λόγω της απουσίας κινήτρων τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από την πλευρά των δανειζομένων, ούτως ώστε να φτάσουν σε μια κοινή συμφωνία.

«Η ψήφιση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για το θέμα των εκποιήσεων είναι άμεση ανάγκη προκειμένου να προωθηθεί πειθαρχία στην αποπληρωμή εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων για τους βιώσιμους δανειζόμενους καθώς και για να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις μη βιώσιμων δανειζομένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο πρέπει σύμφωνα με το ΔΝΤ, να συνοδεύεται και από το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενισχύσει το πλαίσιο διαχείρισης καθυστερημένων πληρωμών, ούτως ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των τραπεζών, αλλά παράλληλα να ενισχύσει την εποπτεία των τραπεζών σε ότι αφορά τις προσπάθειες για αναδιαρθρώσεις δανείων μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

ΥΠ.ΟΙΚ Κύπρου: Ποιοι θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές