ΚΥΠΡΟΣ

Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β για το κυπριακό»

Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β για το κυπριακό»

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα θέσουν στον Ζ. Κ. Γιουνκερ ένα ορατό κίνδυνο, που μπορεί να προκύψει από μια λανθασμένη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα που σχετίζονται και με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. όσο και με τη λειτουργία της Ε.Ε, δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Δεν έχουμε σχέδιο Β στο κυπριακό

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δεν εξευρεθεί λύση, τότε θα προχωρήσει προς το σχέδιο Β, που είναι η αναβάθμιση και η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η δική μας απάντηση είναι ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο Β, είπε ο κ. Κασουλίδης.

Εμείς, προσέθεσε, έχουμε θέσει ως στόχο την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επίλυση του Κυπριακού και αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το σχέδιο το σχέδιο Α.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι νωρίς να μιλούμε για αδιέξοδο, εκείνο που υπάρχει αυτή την στιγμή και προέχει είναι μια υπερπήδηση των προβλημάτων μεθοδολογίας για τα οποία υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και το θέμα το κατά πόσο θα τα βρούμε στις διαπραγματεύσεις θα το δούμε στην πορεία.

Κυπριακό και εκλογές στην Τουρκία

Ο κ. Κασουλίδης προσέθεσε ότι «είναι γεγονός ότι η Τουρκία έταζε προς τους ξένους συνομιλητές της την ετοιμότητα ότι αυτή την φορά θα ήταν θετική και θα γινόταν και αισθητή η παρουσία της κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έχει αποτραβηχτεί . Αυτό μπορεί να είναι η πάγια τακτική της αυτό μπορεί να οφείλεται στην προεκλογική περίοδο, ή σε πολλά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή μας ή είναι ο συνδυασμός και των τριών. Αφού οι εκλογές είναι σε λίγες μέρες θα περιμένουμε να τελειώσουν και θα φανεί. Θα είναι υπόλογη για το γεγονός ότι άλλα έταζε και άλλα στην ουσία κάνει».

Οι πρόνοιες της λύσης θα πρέπει να είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο και δεν πρέπει να υπάρχουν παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά στις βασικές ελευθερίες, είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Συμπλήρωσε ότι «η Τουρκική πλευρά επιδιώκει μόνιμες παρεκκλίσεις στα θέματα των βασικών ελευθεριών του κοινοτικού κεκτημένου που είναι σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της Ε.Ε. Πρόκειται για αρχές για τις οποίες καλούνται όλα τα μέλη και όλα τα υποψήφια μέλη να συμμορφώνονται πλήρως. Η επιδίωξη μιας λύσης που θα περιέχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, ιδιαίτερα όσο αφορά τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης και όσο αφορά τις βασικές ελευθερίες. Μία τέτοια αξίωση από πλευράς Τουρκίας δεν θα γίνει δεκτή . Πρέπει και η Ε.Ε. να κινηθεί προς την Τουρκία για να της πει ότι αυτό το πράγμα ούτε η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να το δεχτεί διότι δυστυχώς στο παρελθόν έγιναν δηλώσεις από πλευράς κάποιων στην Ε.Ε, που έλεγαν ''εσείς βρείτε τα και εμείς αναλόγως θα εφαρμόσουμε το κεκτημένο προς τη λύση που θα βρείτε».

Σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες για βρετανικό «βέτο» στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. «Εμείς εκείνο το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι οι ενστάσεις της Τουρκίας για να υποβάλουμε αίτηση είναι αυτές, οι οποίες ακόμα δεν δημιουργούν τις συνθήκες για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Κύπρος αυτή την στιγμή, πρόσθεσε ο Ι. Κασουλίδης, δηλώνει προς όλους τους συνομιλητές της ότι είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ευθύς όταν μας υποδειχτεί το πράσινο φως για να προχωρήσουμε σε αυτή την εξέλιξη». Μπορούμε, είπε, να υποβάλουμε την αίτηση σήμερα. Αυτή θα απορριφθεί από την Τουρκία.

Πηγή: SimgmaLive

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Κύκλος εντατικών επαφών με τα κόμματα για τις εκποιήσεις