ΚΥΠΡΟΣ

Έκκληση για συντήρηση της εκκλησίας του Αγ.Μάμα στη Μόρφου

Έκκληση για συντήρηση της εκκλησίας του Αγ.Μάμα στη Μόρφου

Έκκληση για επιδιόρθωση και συντήρηση της εκκλησίας του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, απευθύνει ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, σημειώνοντας την άρνηση της τουρκικής πλευράς, η οποία εκμεταλλεύεται την εκκλησία ως μουσείο βυζαντινής εικόνας καθώς και το κτίριο της παραπλήσιας Μητρόπολης ως μουσείο ταριχευμένων ζώων και πουλιών, εισπράττοντας χρήματα για την είσοδο σε αυτούς τους χώρους.

“Σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά κι ο ναός σίγουρα χρειάζεται σοβαρή συντήρηση και επιδιόρθωση από ειδικούς,” είπε, προσθέτοντας ότι στο ναό έγινε μια συντήρηση το 2004 όταν άρχισαν οι πρώτες λειτουργίες ανήμερα της γιορτής του Αγίου, με τη μετάβαση πιστών από τις ελεύθερες περιοχές. Επίσης λίγα χρόνια μετά έγινε και μια συντήρηση κάποιων εικόνων.

Ο ναός ανήκει στο λεγόμενο φραγκοβυζαντινό ρυθµό και συνδυάζει τη γοτθική τρίκλιτη βασιλική με τον βυζαντινού τύπου τρουλλαίο ναό. Τα τρία κλίτη διαχωρίζονται από δύο κιονοστοιχίες με πέντε κίονες η κάθε µια. Τα τόξα που ενώνουν τους κίονες είναι ηµικυκλικά και ξεκινούν από ψευδογοτθικά κιονόκρανα.

“Σίγουρα χρειάζεται συντήρηση. Αυτό το διαπιστώνουμε κάθε 2 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμα όταν πάμε εκεί για λειτουργία κάτω από εκείνες τις απαράδεκτες διαδικασίες”, είπε.

Γίνονται προσπάθειες από δικής μας πλευράς καθώς και από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πίττας, προς πολλές και διάφορες κατευθύνσεις αλλά είναι πάντα στην κρίση και στην έγκριση της άλλης πλευράς, που είναι αρνητική.

“Υπάρχει εκεί μια δική τους θέση, νοοτροπία, ότι η εκκλησία δεν είναι ναός αλλά μουσείο και πληρώνουν είσοδο για να μπει κάποιος και να δει το ναό και τις εικόνες”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Μόρφου, ο Δήμος έχει ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές προς τα Ηνωμένα Έθνη ενώ έχει ενημερώσει και την Κυβέρνηση, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες για να μπορέσουν οι πιστοί να πάνε να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τον εσπερινό την 1η Σεπτεμβρίου και ανήμερα της γιορτής του Αγίου, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Πηγη sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Εμφανίστηκε το πρώτο φιδάκι της Παναγίας στην Κεφαλονιά