ΚΥΠΡΟΣ

Σολωμός Σολωμού: Πάντα γελαστός, μα γελασμένος (pics-vids)

Σολωμός Σολωμού: Πάντα γελαστός, μα γελασμένος (pics-vids)

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου του 1996 ο Σολωμός Σολωμού πέφτει νεκρός από τις σφαίρες Τούρκων ελεύθερων σκοπευτών

Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ.

Σύντομα οι νέες προκλήσεις των Τούρκων οδήγησαν σε νέα επεισόδια... Μία ομάδα «Γκρίζων Λύκων» κάνει την εμφάνισή της και αρχίζει τον πετροπόλεμο.

Ένα παλληκάρι 26 χρονών από το Παραλίμνι, ξάδερφος του δολοφονηθέντος Τάσου Ισαάκ, με γυαλισμένο μάτι ξεφεύγει από την εποπτεία των Κυανόκρανων και ορμάει προς την κατεχόμενη πλευρά προκειμένου να κατεβάσει την τουρκική σημαία από παρακείμενο ιστό. Δεν αντέχει άλλο να βλέπει αυτό το χρώμα σε εδάφη που ήταν ελληνικά.

GHKDGHKG 2

Οι κυανόκρανοι στάθηκαν αδύναμοι να συγκρατήσουν τον Σολωμό και μέσα σε δευτερόλεπτα είχε σκαρφαλώσει ήδη, με ένα τσιγάρο κολλημένο στο στόμα. Γελαστός ξέροντας πιθανόν τι θα επακολουθούσε! Σαν να είχε πάρει ήδη απόφαση να δώσει μία ακόμα ζωή στον αγώνα των Κυπρίων για την Ελευθερία! Ήθελε να πετάξει το κόκκινο πανί από τον τόπο του!

Μια φιλική φωνή λίγα δευτερόλεπτα πριν τη φρικτή δολοφονία, ακούγεται να λέει: «Έλα έξω ρε μαλ@κα, θα σε σκοτώσουν».

Έτσι και έγινε. Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό.

Τρεις σφαίρες καρφώθηκαν στο σώμα του Σολωμού Σολωμού, προερχόμενες από τον Κενάν Ακίν, πρώην υπουργό του ψευδοκράτους.

solomossolomouinside

Ακολούθησε πανδαιμόνιο...

Οι Κύπριοι Εθνοφρουροί πήραν θέσεις μάχης, οπλίζοντας τα πυροβόλα που στήθηκαν σε δευτερόλεπτα στα ορύγματα, την ώρα που οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ κοιτούσαν σαστισμένοι. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες, ανάμεσα τους αρκετά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης. Το άψυχο σώμα του Σολωμού απομακρύνθηκε από το σημείο και λίγη ώρα αργότερα, διαπιστώθηκε ο ακαριαίος θάνατος του.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Η φρικτή και εν ψυχρώ εκτέλεση του 26χρονου παλληκαριού συγκλόνισε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και όλο τον κόσμο. Διεθνή μέσα που κάλυπταν το γεγονός μετέδωσαν ζωντανά την πληροφορία. Πολλοί ήταν και οι καλλιτέχνες όπως ο Στέλιος Ρόκκος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Νότης Σφακιανάκης, που εμπνεύστηκαν από τον ηρωισμό του Σολωμού και αφιέρωσαν τραγούδια στα δύο ξαδέρφια που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Κύπρου.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ

Διαβάστε επίσης:

Προκαλούν οι Τούρκοι: Αμφισβητούν το Αγαθονήσι οι Κεμαλιστές!

40 χρόνια από τον δεύτερο εφιάλτη του Αττίλα (pics-vid)

Σαν σήμερα οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον Τάσο Ισαάκ

Δεν ξεχνούν τον τόπο τους οι Μορφίτες: Επίδοση ψηφισμάτων σε πρεσβείες

Μαύρες μνήμες για την Κύπρο: Τελέστηκαν μνημόσυνα για εκατοντάδες νεκρούς