ΚΥΠΡΟΣ

Εκποιήσεις: 6 «ναι» και 4 «όχι» από τους δανειστές (βίντεο)

Εκποιήσεις: 6 «ναι» και 4 «όχι» από τους δανειστές (βίντεο)

Τις προθέσεις της προδιαγράφει η Τρόικα για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, απαντώντας διά του υπουργού Οικονομικών σε 13 σημεία των κομμάτων. Οι δανειστές απορρίπτουν κατηγορηματικά τέσσερεις τροπολογίες, ενώ την ίδια ώρα λένε ναι σε άλλες δέκα, που δεν αφορούν την ουσία του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο πολλές από τις εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων, φαίνεται να αντιμετωπίζονται θετικά. Ωστόσο, είπε, υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία διαφωνιών και θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα νομοσχέδια για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτές τις διαφωνίες και ελπίζουμε ότι αύριο -όταν θα συνεχιστεί η συζήτηση- θα επιτύχουμε περαιτέρω συγκλίσεις.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, εκτίμησε ότι από τη μέχρι σήμερα συνεννόηση με τρόικα προκύπτουν ζητήματα διαφωνιών και πως για κάποια απ' αυτά υπάρχει περιθώριο συζήτησης.
Συγκεκριμένα από την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, η Τρόικα απάντησε σε 13 σημεία.

Τα τέσσερα «όχι» της τρόικας για τις εκποιήσεις:

- Δεν αποδέχεται διασύνδεση του νόμου για τις εκποιήσεις, με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ούτε την υπό όρους έναρξη ισχύος της νομοθεσίας. Ζητεί δηλαδή άμεση ισχύ με την ψήφιση του νόμου.
- Απορρίπτουν την προστασία της επαγγελματικής στέγης και δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας.

α) Πρώτη κατοικία : Οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει ικανοποιητική προστασία από την υπάρχουσα νομοθεσία

β) Επαγγελματική στέγη : Ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα προστασίας επαγγελματικού δανείου.

- Διαγραφή υπολοίπου δανείου και απαλλαγή των εγγυητών σε περίπτωση εκποίησης ακινήτου. Οι δανειστές θεωρούν ότι το θέμα, δεν αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και θα μπορούσε να ρυθμιστεί με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

- Απορρίπτουν κατηγορηματικά την κατηγοριοποίηση δανείων και ελέγχου του ρυθμού των εκποιήσεων από την κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται οι τιμές ακινήτων.
Tα έξι «ναι» της τρόικας για τις εκποιήσεις

- Νομική αρωγή στους δανειολήπτες για τη διαδικασία των εκποιήσεων. Δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα οι οποιεσδήποτε αστικές διαδικασίες από τη νομική αρωγή.

- Δικαίωμα δανειοληπτών να επιλέγουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου και όχι της τράπεζας.

- Απαλλαγή από την εκποίηση ιδιοκτητών ακινήτων, που δεν κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας εξαιτίας αφερέγγυου developer.

- Ενημέρωση της Βουλής ανά τριμηνία από την κεντρική Τράπεζα για την πορεία των αναδιαρθρώσεων ανά τραπεζικό ίδρυμα και κατηγορία δανείων.

- Απαγόρευση συμμετοχής στους πλειστηριασμούς, μετόχων τραπεζών και έλεγχο της διαπλοκής.

- Απαγόρευση πώλησης δανείων σε τρίτους. Οι δανειστές συμφωνούν υποδεικνύοντας, πως ό,τι ισχύει για τις τράπεζες, να ισχύει και για τα επενδυτικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και η ενίσχυση των εξουσιών του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, δεν συζητήθηκαν καθόλου. Ανοικτό παραμένει προς συζήτηση το θέμα της αύξησης ή και διαγραφής των ορίων της επιφυλαχθείσας τιμής του ακινήτου.

Ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές σε κάποια θέματα και ότι υφίσταται ως στόχος εφικτός, να υπάρχει κατάληξη που να εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία και να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για σκληρό παιγνίδι και ότι η διαδικασία στη Βουλή συνεχίζεται από συμπληγάδες. Ο κ. Περδίκης χαιρέτησε το γεγονός ότι η Τρόικα αποδέχεται σειρά από τις λιγότερο σημαντικές τροποποιήσεις των κομμάτων.

Η συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών θα συνεχιστεί και αύριο, χωρίς την παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και του γενικού Εισαγγελέα. Τα κόμματα κάνουν αγώνα δρόμου να καταλήξουν σε συγκλίσεις μέχρι την Παρασκευή, οπότε και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια.


ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης
Tagesspiegel: «Τυχερά παιχνίδια κατά της κρίσης»