ΚΥΠΡΟΣ

Εurogroup: Εκταμίευση αφού λυθεί το θέμα των εκποιήσεων

Εurogroup: Εκταμίευση αφού λυθεί το θέμα των εκποιήσεων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κύπρο από πλευρά του Eurogroup: Χωρίς επίλυση του θέματος που προέκυψε με τα νομοθετήματα γύρω από τις εκποιήσεις, δεν μπορεί να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση.

Το θέμα της Κύπρου παραπέμφθηκε για συζήτηση στην επόμενη συνεδρία της ομάδας εργασίας του Eurogroup. Την ίδια ώρα, ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης διαμηνύει από το Μιλάνο ότι το Eurogroup κρατεί ανοιχτό το θέμα της Κύπρου, δίνοντας χρόνο για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

"Εκταμίευση αφού λυθεί το θέμα των εκποιήσεων"

Ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Γίρκι Κατάϊνεν δήλωσαν σήμερα στο Μιλάνο ότι οι τροπολογίες για τις εκποιήσεις ακινήτων που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι σύμφωνες με το μνημόνιο, ενώ παράλληλα συνέδεσαν την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την επίλυση του προβλήματος.

Όπως επισήμανε ο κ. Ντέϊσελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εurogroup, «η τρόικα μας ενημέρωσε για τα βασικά στοιχεία της πρόσφατης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίσαμε την πρόοδο που πέτυχαν οι κυπριακές Αρχές». Ωστόσο, συνέχισε, σημειώνουμε ότι λόγω των τελευταίων τροποποιήσεων που προώθησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπάρχει ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα που αφορά τις εκποιήσεις.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε η νομοθεσία για τις εκποιήσεις να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία με το μνημόνιο και μόλις η τρόικα διαπιστώσει ότι έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης (350 εκατ. ευρώ η Ευρωζώνη και 86 εκατ. ευρώ το ΔΝΤ).

Από την πλευρά του, ο κ. Κατάϊνεν σημείωσε ότι η Κύπρος κάνει καλή δουλειά με την έννοια ότι πληροί τους μεσοπρόθεσμους στόχους (του προγράμματος) με άνεση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν και υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκποιήσεις, η οποία δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας: «Αναμένουμε από τις κυπριακές Αρχές να μας διευκρινίσουν για το πώς προτίθενται να προχωρήσουν».

«Η μεταρρύθμιση για τις εκποιήσεις είναι ουσιώδης γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίζουν να δίνουν τα δάνεια, τα οποία απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης», κατέληξε.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, προέβλεψε ότι η εκταμίευση των 350 εκατ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των εκποιήσεων.

ΥΠΟΙΚ: Δόθηκε χρόνος για λήψη οριστικών αποφάσεων

Ανοιχτό παραμένει στο Eurogroup το ζήτημα της συνέχισης της χρηματοδότησης της Κύπρου για να δοθεί περιθώριο για τη λήψη οριστικών αποφάσεων με ψυχραιμία και ορθολογισμό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομίας μας θα συνεχιστεί. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που μετέφερα στο Eurogroup και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη συλλογική μας ευθύνη στο εσωτερικό», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε παράλληλα ότι «έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα και δεν θα πρέπει να υπονομεύσουμε τις προοπτικές που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται».

Έχω ζητήσει από το Eurogroup, είπε, «να κρατηθεί ανοικτό το ζήτημα της συνέχισης της χρηματοδότησης της Κύπρου για να δοθεί χρόνος και περιθώριο για τη λήψη οριστικών αποφάσεων με ψυχραιμία και ορθολογισμό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι αναμένει να γίνει στο εσωτερικό, δεδομένων και των μέχρι στιγμής αντιδράσεων των κομμάτων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θεωρώ πως έχουμε πλέον ένα μικρό περιθώριο ούτως ώστε με σοβαρότητα να επανεξετάσουμε τα δεδομένα και συλλογικά να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας».

Κληθείς να διευκρινίσει για πόσο καιρό αφήνεται ανοικτό το θέμα της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης αρκέστηκε να πει ότι «έμεινε για την ώρα ανοιχτό και όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα είναι σε ετοιμότητα και η ομάδα εργασίας του Eurogroup να επανεξετάσει την κατάσταση».

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Αποκλείεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα