ΚΥΠΡΟΣ

Διαβεβαιώσεις Μπαν Κι Μουν ότι θα βοηθήσει στο κυπριακό

Διαβεβαιώσεις Μπαν Κι Μουν ότι θα βοηθήσει στο κυπριακό

Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπαν Κι-μουν διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόθεση του να βοηθήσει στις προσπάθειες, αρχικά μέσω του νέου Ειδικού του Συμβούλου για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με προσωπική εμπλοκή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως επεσήμανε, του δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις της Λευκωσίας και να διαβεβαιώσει το ΓΓ για την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εργαστεί για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του κυπριακού.

Έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και την ανάγκη, οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλώς φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και δεν εννοώ, πρόσθεσε, μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και την ίδια την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος, που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του προβλήματος, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των δύο μερών της 11ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο ΓΓ αναγνώρισε το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Άγκυρα, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε αμέσως μετά.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση του ΓΓ με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο εκπρόσωπος του ΓΓ δήλωσε ότι συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως κι ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας.

Νέα πρωτοβουλία απο ΗΠΑ για Κυπριακό

Η Λευκωσία καλωσορίζει το διεθνές ενδιαφέρον για το κυπριακό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι συζητήσεις στη Νέα Υόρκη, είπε, επικεντρώνονται στην ανάγκη να γίνει πράξη η δημόσια διακηρυγμένη θέση της Τουρκίας ότι επιθυμεί λύση.

Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της δημοκρατίας στις συναντήσεις, που είχε, έθεσε και το θέμα της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της πρότασής του, που αφορά τα ΜΟΕ. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι από αμερικανικής πλευράς θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία επί του θέματος.

Γεύμα εργασίας στα πέντε μόνιμα μέλη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα εργασίας στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας δήλωσε ότι άκουσαν με προσοχή τις θέσεις μας και μέσα από το διάλογο, που έγινε, δόθηκαν διευκρινήσεις, ώστε να αποκατασταθεί και η αλήθεια, όσον αφορά τα γεγονότα, που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης του διαλόγου.

Ανέπτυξε, είπε, εν εκτάσει, τόσο τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε, όσο και την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εργαστεί, ώστε το συντομότερο δυνατό, αν και η άλλη πλευρά συνεργαστεί, να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη λύση, που είναι η επανένωση της Κύπρου και η απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, μέσα από τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με πολιτική ισότητα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι αντιπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και ευκαιρία για διευθέτηση του κυπριακού, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες ως προς την επιδιωκόμενη λύση.

Συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας

Αλληλοενημέρωση και προγραμματισμός Λευκωσίας – Αθήνας έγινε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και συντονίστηκαν, εν όψει των επαφών που θα έχουν τις ημέρες αυτές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Στη συνάντηση παρακάθισαν ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Κούρκουλας, ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Γιώργος Σιακαλλή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σήμερα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα παραστεί στη δεξίωση, που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Βενιζέλου-Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη