ΚΥΠΡΟΣ

Κασουλίδης: Δεν είναι το ίδιο ο στρατηγικός εταίρος και ο σύμμαχος

Κασουλίδης: Δεν είναι το ίδιο ο στρατηγικός εταίρος και ο σύμμαχος

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ στρατηγικού εταίρου και συμμάχου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σχολιάζοντας τη θέση ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών ως «στρατηγικού εταίρου» της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν η αναμενόμενη, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι «άλλο είναι ο "στρατηγικός εταίρος" και άλλο ο "σύμμαχος"», σημειώνοντας ότι ο στρατηγικός εταίρος ήταν επιλογή της Ουάσινγκτον μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμβολή τής Κύπρου στη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν πρόκειται για συμμαχία και ούτε επιλέξαμε να είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από διάφορες χώρες για να αποτραπούν ή να περιοριστούν τα προβλήματα από την οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι από τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις κι επίσημες δηλώσεις, φαίνεται πως η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών είναι ήπια.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αποτελούσε ένα από τα μέτρα που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Εξωτερικών.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι δυνατό να έχει και αρνητικές συνέπειες, προσθέτοντας ότι τα υπέρ και τα κατά συζητήθηκαν στις επαφές του στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Έρογλου: Η ε/κ πλευρά αποφεύγει να ξεκινήσει το «παζάρεμα»