Στο πλευρό της Κύπρου και η Μέρκελ

Στο πλευρό της Κύπρου και η Μέρκελ

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ έτσι (έχει) και η Κύπρος.

Εντωμεταξύ την ικανοποίηση του για το αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία εξέφρασε, με συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το ισχυρό, αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στους 28 ηγέτες των κρατών-μελών προς την Άγκυρα, όπως σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης η πολύ ισχυρή αναφορά, ίσως η ισχυρότερη από το 2005, για την ανάγκη η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Θα ήθελα δημόσια να τον ευχαριστήσω για τη μεγάλη βοήθεια, την καθοριστική συμβολή του να έχουμε αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα που, να αναφέρω, δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια» τόνισε.

Επ' αυτού πρόσθεσε ότι «τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από κάποια σημαντικά κράτη-μέλη της ΕΕ, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αντιρρήσεις από κάποιους οι οποίοι επιζητούσαν ένα πιο μαλακό σε διατύπωση κείμενο για την Τουρκία, αλλά στο τέλος επικράτησε η ανάγκη όπως σταλεί αυστηρότατο μήνυμα προς την Τουρκία για τις απαράδεκτες κινήσεις της και την ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, ερωτηθείς για την υγεία του Προέδρου της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι καλά και αύριο θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για την Κύπρο.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών για την Κύπρο, ζητεί ο Καμμένος