ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Επαναβεβαιώθηκε ο στρατηγικός στόχος

Αναστασιάδης: Επαναβεβαιώθηκε ο στρατηγικός στόχος

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά και τη σύσκεψη των δύο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συνέβαλαν με εποικοδομητικό τρόπο στους προβληματισμούς και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι επαναβεβαιώθηκε πως στρατηγικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τρόπο που να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μετά τη λύση, από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Το θέμα της ενέργειας, πρόσθεσε, «πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα καταλήγει σε μια λύση, η οποία δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος».

Αναφερόμενος στην αυριανή τριμερή συνάντηση του Καΐρου, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι θα συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αλλά αντίθετα προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή. «Στόχος είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με τρόπο που να αποτελέσει πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και παράδειγμα προς άλλες χώρες για να μας ακολουθήσουν» τόνισε.

Σε ερώτηση, κατά πόσον έχει δεχθεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της διασύνδεσης του φυσικού αερίου με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Ακούγονται διάφορες συμβουλές, αλλά τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό, απαντώ στους εν λόγω συμβουλάτορες».

Σχετικές ειδήσεις