Ισοβίτης αποκαλύπτει μετά από χρόνια συγκλονιστικά στοιχεία

Newsbomb

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε ο ισοβίτης Παναγιώτης Καυκαρής, η αίτηση αποφυλάκισης του οποίου απορρίφθηκε και συνεχίζει να εκτίει την ποινή που του επέβαλε το Κακουργιοδικείο σε τρις ισόβια.


Ο Καυκαρής φωτογράφισε τους ηθικούς αυτουργούς που του έταξαν 10.000 λίρες για να δολοφονήσει τον Πανίκο Μιχαήλ, ενώ απολογήθηκε χαρακτηρίζοντας το έγκλημα που διέπραξε «κατάπτυστο». Αποκάλυψε επίσης και μια επίσκεψή του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1991.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου επ' αδεία αποφυλάκισης, ο Παναγιώτης Καυκαρής τον Φεβρουάριο του 1991 μεταφέρθηκε από τον τότε διευθυντή φυλακών Άντρο Καπαρδή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Στη συνάντηση εκτός από τον Γιώργο Βασιλείου, τον Άντρο Καπαρδή και τον Παναγιώτη Καυκαρή ήταν και ο τότε γενικός εισαγγελέας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και η χήρα του Πανίκου Μιχαήλ και μητέρα των δύο δολοφονημένων παιδιών Γαλάτεια Μιχαήλ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Π. Καυκαρή ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης τον προέτρεψε να αποκαλύψει στον Πρόεδρο Βασιλείου τα ονόματα των ηθικών αυτουργών και να δώσει κατάθεση ώστε να μπορέσουν να τους συλλάβουν.

Μάλιστα του προσφέρθηκε το ποσόν των 100.000 λιρών και δέσμευση για αποφυλάκισή του και μεταφορά του στο εξωτερικό σε χώρα που διαθέτει πρεσβεία η Κύπρος ώστε να εργοδοτηθεί στη διπλωματική αποστολή. Μάλιστα σύμφωνα με τη μαρτυρία φέρεται να προσφέρθηκε να συνεισφέρει σε οικονομικό επίπεδο και η χήρα του Πανίκου Μιχαήλ.

Ο Παναγιώτης Καυκαρής ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να καταθέσει για τους ηθικούς αυτουργούς, αν και η ταυτότητά τους ήταν γνωστή, γιατί δεν είχε καμία εγγύηση για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του. Εκείνη την περίοδο δεν λειτουργούσε θεσμός των υπό προστασία μαρτύρων. Έτσι εκείνη η συνάντηση απέβη άκαρπη και επέστρεψε στη φυλακή όπου παραμένει για 27 χρόνια.

Συγγενείς οι ηθικοί αυτουργοί

Όπως προκύπτει από τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου επ' Αδεία Αποφυλάκισης, αλλά και από τα πρακτικά της εξέτασης του αιτήματος Καυκαρή, ο ισοβίτης ανέφερε πως οι ηθικοί αυτουργοί που του πρόσφεραν τις 10.000 λίρες για να σκοτώσει τον Πανίκο Μιχαήλ «ανήκουν σε μεγάλη οικογένεια και είναι συγγενείς του».

Τα ονόματά τους τα είχε αναφέρει το 1987 αλλά όταν ζήτησε εγγυήσεις και δεν του δόθηκαν, τότε απέσυρε την αναφορά του και μέχρι σήμερα αν και όλοι γνωρίζουν για ποιους πρόκειται, επισήμως δεν υπάρχει καμία καταγραφή.

Ένας λόγος που η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου επ' Αδεία Αποφυλάκισης δεν ενέκρινε το αίτημα Καυκαρή για αποφυλάκιση είναι και το ότι δεν αποκάλυψε τους ηθικούς αυτουργούς. Φέρεται μάλιστα να τους είχε πει και σε συνάντηση που είχε στις φυλακές το 1991 με τη χήρα του Πανίκου Μιχαήλ. Από τη στιγμή όμως που επισήμως δεν έδωσε κατάθεση, καμία προφορική αναφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη αποκάλυψη.

Ο Παναγιώτης Καυκαρής κατά την εξέταση του αιτήματός του κλήθηκε να σχολιάσει την ποινή τρις ισοβίων που του είχε επιβάλει το Κακουργιοδικείο. Απάντησε: «Ήταν τζιαι λλία μου, καλά να μου κάμουν». Επίσης χαρακτήρισε το έγκλημα που διέπραξε «κατάπτυστο και ανεπαίσχυντο». Σε γραπτή επιστολή του αναφέρει:

«Έκανα ένα αποτροπιαστικό και κατάπτυστο έγκλημα και έχω καταλάβει το μεγάλο μου έγκλημα και έχω μετανιώσει». Όταν το Συμβούλιο τον ρώτησε πότε κατανόησε το έγκλημα που διέπραξε ανέφερε πως αντιλήφθηκε «νοητικά και συναισθηματικά» όταν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και βλέποντας τη σύζυγο και μητέρα των θυμάτων που του είπε: «Τι σου κάναμε κύριε»; Εκείνη την ώρα είπε ότι ένιωσε πολύ άσχημα και κατάλαβε το λάθος του. Όπως κατέθεσαν στο Συμβούλιο η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια Φυλακών Ελένη Βατυλιώτου και ο λειτουργός Φυλακών Λάζαρος Λαζάρου, ο Καυκαρής έχει δώσει δείγματα μεταμέλειας. Αρνητικός στην αποφυλάκισή του ήταν μόνο ο πρώην λειτουργός των Φυλακών Α. Έλληνας ο οποίος είχε κάνει και σχετική έκθεση.

Ο γιος και το παιδί στην Κίνα

Ενώπιον του Συμβουλίου επ' Αδεία Αποφυλάκισης εμφανίστηκε για υποστήριξη του αιτήματος ο γιος του Παναγιώτη Καυκαρή ο οποίος είπε ότι είναι έτοιμος να συμπαρασταθεί στον πατέρα του μόλις αποφυλακιστεί. Αποκάλυψε ότι λόγω του εγκλήματος του πατέρα του, δεν είχε μπορέσει να παντρευτεί μία κοπέλα που ζήτησε σε γάμο «διότι οι γονείς της είπαν ότι είναι γιος του φονιά».

Παντρεύτηκε μια αλλοδαπή και έχει τρία παιδιά. Ο Παναγιώτης Καυκαρής ανέφερε στο Συμβούλιο ότι ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια δεν επεδίωξε να διατηρήσει σχέσεις με τις κόρες του και τους είχε ζητήσει να μην τον επισκέπτονται στη φυλακή για να αποφύγουν τον κοινωνικό στιγματισμό λόγω του εγκλήματος που είχε διαπράξει και ήταν γνωστό σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο Καυκαρής έχει και ένα ανάδοχο παιδί στην Κίνα το οποίο συντηρεί ο ίδιος στέλνοντας χρήματα από τη σύνταξη των 350 ευρώ που λαμβάνει. Επίσης δικαιούται και σύνταξη από το Ελληνικό κράτος καθώς είχε εργαστεί για 15 χρόνια στην ελληνική πρεσβεία. Παράλληλα μέσα στη φυλακή ασχολήθηκε με το διάβασμα και την τέχνη (ζωγραφική, αγιογραφία, ξυλογλυπτική).

Τρία όχι, δύο ναι

Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου (Γ. Μαυρολεύτερος, Ε. Αναστασίου, Μ. Αργυρού) στην απόφασή τους θεώρησαν ότι ο Π. Καυκαρής δεν έχει μεταμεληθεί και επικαλούνται το γεγονός ότι έκανε έφεση για να μειωθεί η αρχική ποινή του και δεν αποκάλυψε τους ηθικούς αυτουργούς. Ισχυρίζονται ακόμα ότι θα μπορούσε να επιδείξει τη μεταμέλειά του όταν είχε κληθεί από τον Πρόεδρο Βασιλείου να αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς αλλά δεν το έκανε. Τέλος σημειώνουν στη δική τους απόφαση ως πλειοψηφία ότι «οι συνέπειες του εγκλήματος συνεχίζουν να βιώνονται μέχρι σήμερα από πολλούς ανθρώπους που είχαν σχέση με τα θύματα ή και με τη διαχείριση του εν λόγω θλιβερού περιστατικού».

Τα δύο μέλη της μειοψηφίας του Συμβουλίου (Ο πρόεδρος Φίλιππος Χαραλάμπους και ο Γ. Δημητριάδης) στη δική τους απόφαση αναφέρουν ότι έχουν πεισθεί ότι ο Παναγιώτης Καυκαρής «έχει αναμορφωθεί όσο ήταν δυνατόν κάτω από όλες τις συνθήκες και περιστάσεις και είναι η περίπτωση που ικανοποιεί όλους τους λόγους, για τους οποίους συστάθηκε ο θεσμός του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ' Αδεία».

Σημειώνουν ακόμα ότι όλα τα χρόνια στη φυλακή έδειξε καλή διαγωγή και ήταν συνεργάσιμος, ενώ λαμβάνουν υπόψη ότι είναι σχεδόν 70 χρόνων και «το προσδόκιμο ζωής που του απέμεινε είναι μικρό». Τέλος υιοθετούν τη θέση ότι ο Καυκαρής δεν κατέθεσε τα ονόματα των ηθικών αυτουργών γιατί υπήρχε φόβος για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του.

Προσφυγή

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Καυκαρής θα προσφύγει τις επόμενες μέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απορριπτική απόφαση, αφού θεωρεί ότι ουσιαστικά «ξαναδικάστηκε». Οι δικηγόροι του θεωρούν ότι ήταν λανθασμένη η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη μεταμέλειά του, με την επίκληση του γεγονότος ότι είχε κάνει έφεση και δεν είχε αποκαλύψει τα ονόματα των ηθικών αυτουργών. Πρόκειται να υποστηρίξουν ότι τα ονόματα των ηθικών αυτουργών τα είχε αναφέρει στο δικαστήριο κατά τη δίκη του και αυτό είναι καταγεγραμμένο και στα πρακτικά.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved