ΚΥΠΡΟΣ

Αρχίζει η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς

Αρχίζει η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς

Την ετοιμότητά του να προχωρήσει με την έναρξη της πρώτης φάσης του Σχεδίου της Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σε πρωτοχρονιάτικο Μήνυμά του προς το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς.

Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η "ότι η νέα χρονιά θα φέρει και την εκπλήρωση πολλών συλλογικών μας προσδοκιών", σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο "έχουμε εργαστεί σκληρά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένα προβλήματα και να βάλουμε τα θεμέλια μιας νέας πορείας για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας".

Ανέφερε ότι σειρά νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν, μέχρι και για οκτώ χρόνια στο Υπουργείο, και ταλάνιζαν το μόνιμο προσωπικό, όπως για παράδειγμα τα νομοσχέδια που αφορούν τις προαγωγές, αφυπηρετήσεις, το ωράριο εργασίας και άλλα, έχουν ήδη σταλεί ή βρίσκονται στο δρόμο για τη Βουλή.

Ανέφερε ότι όπως είχε υποσχεθεί, "προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση 260 προαγωγών ενώ προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου και η πραγματοποίηση νέων επιπρόσθετων προαγωγών, που συνιστούν στο σύνολο τους μια βαθιά ανάσα για το μόνιμο προσωπικό, μετά από πάρα πολλά χρόνια".

Με την ίδια αποφασιστικότητα, σημείωσε, "έχουμε τροχοδρομήσει λύσεις σε σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν ευρύτερα την Εθνική Φρουρά και το προσωπικό ενώ προωθούμε σειρά καινοτόμων πολιτικών σ' ότι αφορά τους εθνοφρουρούς μας. Από τον Ιανουάριο ξεκινά σε πιλοτική βάση η λειτουργία του προγράμματος εξ' αποστάσεων φοίτησης σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα", σημείωσε ο Υπουργός, θα ανοίξει για όλους όσοι ενδιαφέρονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θα παρέχει στην πράξη τη δυνατότητα για κάλυψη μαθημάτων που αντιστοιχούν μέχρι και σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν νέες πρωτοβουλίες που αφορούν τη παροχή διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, νέων προγραμμάτων εκγύμνασης και αυτοάμυνας σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, σχέδια αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και άλλα. Παράλληλα, με νομοσχέδιο που έχει ήδη σταλεί στη Βουλή, θεσμοθετείται η παραχώρηση επιπρόσθετης άδειας για όσους υπηρετούν μακριά από τη Φρουρά προτίμησής τους.

Ο κ. Φωκαϊδης επεσήμανε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, σε όλα τα επίπεδα, προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης και θεσπίζονται αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, κλείνουν παράθυρα που επέτρεπαν πολιτικές παρεμβάσεις, καθιερώνονται διαφανείς διαδικασίες. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε όλους να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια καταγγέλλοντας χωρίς φόβο κάθε απόπειρα οποιουδήποτε να αποστεί απ' αυτή τη γραμμή.

Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και οι νέες προκλήσεις στο τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική σήμερα την ανάγκη να κινηθούμε με γοργά και αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης σ' ότι αφορά δομές και διαδικασίες αλλά και της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων μας δυνάμεων.

Ανέφερε ότι η τροχοδρόμηση της συστέγασης του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ αντανακλά το εύρος των διοικητικών αλλαγών που προγραμματίζονται για τη νέα χρονιά. Την ίδια ώρα, μετά και την έγκριση ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού, με σημαντικά νέα εξοπλιστικά προγράμματα,

"Eίμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την έναρξη της πρώτης φάσης του Σχεδίου της Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς. Ενός Σχεδίου που θα οδηγήσει στη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα τεχνολογικά σύγχρονο, ευέλικτο, αξιόμαχο στρατό, που θα στηρίζεται στον επαγγελματισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα καταστεί δυνατή και η μείωση της στρατιωτικής θητείας".

Για το Κυπριακό, είπε ότι για όσο καιρό ο συνεχίζεται ο αναχρονισμός της κατοχής μέρους τους εδάφους μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση, "το βλέμμα μας θα είναι σταθερά στραμμένο στον Πενταδάκτυλο. Η δέσμευση και η πίστη μας στον αγώνα για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού παραμένει ισχυρή και αναλλοίωτη", κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις