ΚΥΠΡΟΣ

Η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική βαρβαρότητα σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων

Η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική βαρβαρότητα σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων

Ισχυρό καταδικαστικό μήνυμα στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Τουρκία για το έγκλημα σε βάρος των μνημάτων αγνοουμένων που ενταφιάστηκαν στους ομαδικούς τάφους της Άσσιας, στο χωριό Ορνίθι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, με 543 ψήφους, 43 κατά και 62 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε ψήφισμα με βάση το οποίο καταδικάζονται οι ενέργειες της Άγκυρας να μεταφέρει σε άγνωστη τοποθεσία, τα λείψανα 71 αγνοουμένων αμάχων, που βρίσκονταν θαμμένα στο χωριό Ορνίθι στα Κατεχόμενα.

Μέσα από το κείμενο η Τουρκία καλείται να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Η εκταφή έγινε σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής, γεγονός που καταδικάζει το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχτεί στο παρελθόν και οι σοροί αφαιρέθηκαν σκόπιμα, όπως αναφέρει το ΕΚ, και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την τουρκική κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)» και «να τηρήσει πλήρως την υποχρέωση της, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων».

Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο (ΔΕΑ)

Στο εγκριθέν κείμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαίρει το έργο της ΔΕΑ και τονίζει ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητές της, δεδομένου ότι απομένει να εντοπισθούν οι μισοί από τους αγνοουμένους, ενώ τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Τονίζει επίσης ότι το έργο της ΔΕΑ εξαρτάται από την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και εκφράζει εν προκειμένω την ικανοποίησή του ΕΚ για τα κονδύλια που παρέσχε η ΕΕ, ζητώντας να συνεχισθεί η παροχή τους.